Het invullen van goed werkgever- en goed werknemerschap

In het arbeidsrecht zijn allerlei regels voor werkgevers en werknemers te vinden. Bijvoorbeeld dat de werkgever verplicht is om zich als goed werkgever te gedragen. De wet bepaalt ook dat de werknemer zich als goed werknemer moet gedragen. Maar als werkgever heb je een sterkere positie waardoor goed werkgeverschap zwaarder weegt. Wat is goed werkgeverschap en goed werknemerschap?

Voorbeeld goed werkgeverschap

Goed werkgeverschap bestaat uit 6 beginselen: wees zorgvuldig, maak geen misbruik van uw positie, motiveer ingrijpende beslissingen, maak verwachtingen waar, behandel werknemers gelijk en zorg voor een goede verzekering. Ook de scholingsplicht is onderdeel van goed werkgeverschap.

  1. Wees zorgvuldig
    Als werkgever moet u zich zorgvuldig gedragen tegenover uw werknemers. U moet bijvoorbeeld bij ingrijpende beslissingen niet alleen van uw eigen belangen uitgaan maar ook die van uw werknemer meewegen. Ook moet u overleggen met uw werknemer bij ingrijpende beslissingen en ingaan op eventuele bezwaren van uw werknemers.
  2. Maak geen misbruik van uw positie
    Als werkgever heeft u een stevige en sterkte positie. Deze positie mag u niet misbruiken.
  3. Motiveer ingrijpende beslissingen
    Een ingrijpende beslissing moet u duidelijk uitleggen en motiveren. Hierdoor krijgen uw werknemers de mogelijkheid om bezwaar te mogen maken.
  4. Maak verwachtingen waar (vertrouwensbeginsel)
    Uw medewerkers hebben bepaalde verwachtingen van u als werkgever. Het is belangrijk dat u deze verwachtingen waarmaakt en hier rekening meehoudt.
  5. Behandel werknemers gelijk (gelijksheidsbeginsel)
    Als werkgever moet u uw medewerkers gelijk behandelen. U mag bijvoorbeeld geen onderscheid maken tussen mannelijke en vrouwelijke collega’s.
  6. Zorg voor een goede (ongevallen)verzekering
    Als werkgever moet u zorgen voor een goede ongevallenverzekering die schade van uw werknemers vergoedt na een ongeval. Zoals bij schade die onstaat door de werkzaamheden, een zakenreis of een personeelsuitje.

Scholingsplicht
De Wet werk en zekerheid bevat een scholingsplicht. Dit is een aanvulling op het begrip goed werkgeverschap. De scholingsplicht moet ervoor zorgen dat werkgevers hun personeel meer gaan scholen via opleidingen, trainingen of cursussen. Als uw werknemer vindt dat hij onvoldoende scholing krijgt, dan is het mogelijk dat hij u daarop aanspreekt of zelfs naar de rechter stapt.

Voorbeeld goed werknemerschap

Werknemers zijn verplicht zich ook goed te gedragen. Bijvoorbeeld dat zij op tijd aanwezig zijn, hun werkzaamheden goed uitoefenen, dat zij geen bedrijfsgevoelige informatie delen en toegewijd zijn aan de organisatie. Het is goed om als werkgever gedragsregels en verwachtingen vast te leggen in een gedragscode. Zo weten werknemers wat de werkgever onder goed werknemerschap verstaat.

Kwestie omtrent het invullen van goed werkgever- en werknemerschap?

Het is van belang om u in een zo vroeg mogelijk stadium bij te laten staan door een ervaren en gespecialiseerde arbeidsrechtadvocaat. Wij helpen u een procedure te voorkomen door middel van adviseren en onderhandelen. Wanneer het toch tot een procedure komt, begeleiden wij deze in goede banen voor zowel werkgevers als werknemers.

Neem contact met ons op en laat u adviseren door één van onze advocaten.