Logo fz advocaten wit

Waarneming ter plaatse

Het kan zijn dat de belastingdienst een waarneming ter plaatste (WTP) wenst. Over het algemeen kondigt de belastingdienst een WTP niet aan, omdat het dan mogelijk niet effectief is. Bovendien komt het nooit gelegen. U krijgt in sommige gevallen een schriftelijke aankondiging dat de waarneming plaats zal vinden. Waar en wanneer de waarneming zal plaatsvinden wordt echter niet bekend gemaakt. Indien u wel een aankondiging krijgt staat hier meestal in waar onderzoek naar wordt gedaan. Eventuele vervolgwaarnemingen worden meestal niet aangekondigd.

Tijdens een WTP wil de belastingdienst zien wat er in uw onderneming afspeelt. Met name is er regelmatig een WTP bij horecagelegenheden. Tijdens een WTP mag de belastingdienst rondkijken, maar er mogen geen kasten worden geopend. De belastingdienst kan en mag wel vragen om inzage te krijgen in bepaalde documenten en kan hier zelfs een kopie van vragen.

De belastingdienst dient een verslag te maken van een WTP, maar in de werkelijkheid wordt dit niet altijd gedaan. Het is dus van groot belang dat u zelf ook oplettend bent tijdens een WTP. Let op dat – indien u een verslag krijgt – deze volledig en juist is.

welke rechten heeft de belastingdienst?

Wanneer u wilt weten welke rechten de belastingdienst heeft, en welke rechten de belastingdienst juist niet heeft is het verstandig om u door een advocaat-belastingkundige te laten infomeren. Twijfel niet en neem (vrijblijvend) contact op met Farber Zwaanswijk Advocaten, gespecialiseerd en ervaren op het gebied van (het voorkomen van) procedures tegen de belastingrecht. Wij kunnen u namelijk goed voorbereiden op zo’n onderzoek. Twijfel daarom ook niet en neem contact op met Farber Zwaanswijk Advocaten.