Belastingdienst stelde opbrengsten uit fraudebestrijding vooraf vast

Regelmatig verricht de FIOD, in samenwerking met de Douane, aanhoudingen in grote onderzoeken naar internationaal opererende criminele organisaties. Deze organisaties houden zich vermoedelijk bezig met de invoer, vervaardiging, opslag en handel in tabak, illegale sigaretten, (sterke) alcoholische drank of minerale oliën (brandstof) zonder daarover accijnsbelasting te betalen.

Aan die aanhoudingen is vaak langdurig onderzoek vooraf gegaan.  Onder meer door het aftappen van telefoons en het observeren van personen, winkels, kantoorpanden of opslagloodsen. Als er voldoende bewijs is dan volgt vaak een inval door de FIOD in voornoemde panden en worden gegevensdragers en administratie in beslag genomen. Dit omdat accijnsfraude – zeker de grootschalige fraude – vaak gepaard gaat met valsheid in geschrifte. Denk hierbij aan het vervalsen van vergunningen en het opstellen van de valse facturen die ten grondslag liggen aan (fictieve) zendingen van accijnsgoederen.

Wat is accijnsfraude?

Maar wat is accijnsfraude precies? Accijnsfraude bestaat in vele soorten en maten, waarvan hierna een aantal voorbeelden worden gegeven. De meest eenvoudige vorm van accijnsfraude is het simpelweg illegaal vervaardigen van accijnsgoederen vanuit een woning en die dan te verkopen. Dit zonder dat de belastingdienst het weet en zonder dat er dus accijns over geheven wordt. Dit gebeurde bijvoorbeeld in een zaak waarbij de rechtbank Overijssel op 5 december 2019 uitspraak deed, zie ECLI:NL:RBOVE:2019:4570. Na een anonieme tip over wietlucht rondom de woning werden een aantal mannen aangehouden. In de woning werd illegale waterpijptabak gemaakt, alsmede maakte men illegale sigaretten. De rechter heeft in deze uitspraak een forse gevangenisstraf opgelegd van zeven maanden waarvan een deel voorwaardelijk.

Grootschalige accijnsfraude

Maar vaak is accijnsfraude grootschaliger en complex. Grote (internationale) criminele organisaties maken vaak gebruik van de verschillende accijnstarieven tussen EU-landen. Zie bijvoorbeeld deze uitspraak van 13 maart 2018 (ECLI:NL:GHSHE:2018:1054). Hier werd alcohol ‘op papier’ met gebruikmaking van valse documenten uitgevoerd naar Portugal, een land met lage accijnstarieven. In werkelijkheid werd de drank vervoerd naar het Verenigd Koninkrijk. Overigens wisten de Portugese bedrijven die waren opgegeven als ontvangende partij van niets, zij waren niet betrokken bij de criminele organisatie. Het komt overigens regelmatig voor dat personen en bedrijven betrokken raken bij accijnsfraude zonder dat zij daar zelf vanaf weten.

EMCS

Die verschillende accijnstarieven van landen werken dus accijnsfraude in de hand. De Europese Unie heeft om die reden onder andere het EMCS ingevoerd, een geautomatiseerd systeem voor douaneformaliteiten rond het vervoer van accijnsgoederen. Met dat systeem houdt de douane toezicht op het vervoer van onveraccijnsde dranken tussen lidstaten. Echter, ook dat systeem is niet waterdicht. Zie bijvoorbeeld een uitspraak van 15 juli 2013 van de Rechtbank te Den Haag (ECLI:NLRBDHA:2013:8429). In deze zaak werden de Douane en de Belastingdienst door personen en bedrijven misleid door indiening bij het EMCS van valse informatie. De drank kwam vanuit Frankrijk en werd in werkelijkheid niet vervoerd naar de op papier opgegeven partij in Nederland. De fictieve/zogenaamde ontvangende partij droeg daarbij ook geen accijnsbelasting af. Pas na een aantal weken kwam de douane erachter dat er misbruik was gemaakt van het EMCS. Tegen die tijd was er al voor enorme bedragen belasting ontdoken. Steeds als het risico op ontdekking te hoog werd, stapten de criminelen over naar een nieuw bedrijf en begon de cyclus opnieuw. Ook in deze zaak werd een forse gevangenisstraf opgelegd van twee jaren (waarvan een deel voorwaardelijk), voor valsheid in geschrifte en belastingontduiking.

BENT U VERDACHTE?

Door rechters worden dus niet alleen boetes, maar vaak ook hoge gevangenisstraffen opgelegd. Ook kan de belastingdienst nog bij u aankloppen voor een naheffingsaanslag.

Indien u als verdachte wordt aangemerkt en strafrechtelijk wordt vervolgd, kan dat bovendien andere grote gevolgen hebben, zoals een strafblad. Door een strafblad kan de voor veel functies en beroepen noodzakelijke VOG (Verklaring omtrent gedrag) geweigerd worden.

Neem contact op

Zowel in het geval u reeds bent gedagvaard als wanneer u zich nog bij politie moet melden om als verdachte te worden gehoord, is het van belang dat u wordt geadviseerd door één van onze ervaren strafrechtadvocaten van Farber Zwaanswijk Advocaten. Wij kunnen u zowel bijstaan bij uw strafzaak als in geschil met de belastingdienst. Neem dan ook direct contact met ons op.