De Belastingdienst schreef op 23 november 2018 dat er vanaf 24 november 2018 weer naheffingsaanslagen zijn verstuurd. Wellicht heeft u al naheffingsaanslag ontvangen.

Wat is een naheffingsaanslag?

Een naheffingsaanslag is een aanslag die opgelegd kan worden indien de Belastingdienst meent dat u geen aangifte heeft gedaan of de aangifte onjuist is. Bij een naheffingsaanslag wordt door de Belastingdienst geschat hoeveel u zou moeten betalen aan belasting en wat u te weinig heeft betaald. Bij een schatting worden vaste bedragen gebruikt, het is dus mogelijk dat de naheffingsaanslag niet precies nauwkeurig is, maar bijvoorbeeld te ruim is geschat.

Wat kunnen de gevolgen zijn van een naheffingsaanslag?

Een naheffingsaanslag kan nadelige consequenties met zich meebrengen. Een naheffingsaanslag is een herstelsanctie, maar daarnaast kan de Belastingdienst ook een bestraffende sanctie opleggen, bijvoorbeeld door middel van een boete. Maar de Belastingdienst kan nog verder gaan, de Belastingdienst kan namelijk uw zaak aanmelden voor een strafrechtelijke vervolging, mits daar aanknopingspunten voor zijn. Een aanknopingspunt zou kunnen zijn dat de Belastingdienst meent dat u opzettelijk een onjuiste of onvolledige aangifte hebt gedaan.

Farber Zwaanswijk Advocaten is gespecialiseerd in het belasting- en fiscaal strafrecht en heeft ruime ervaring met het voeren van procedures tegen een aanslag, een boete of een eventuele strafrechtelijke vervolging. Laat u door een van onze advocaten adviseren en bijstaan in uw procedure, zodat wij uw zaak in goede banen kunnen leiden.

Deel deze publicatie op: