fiod

De FIOD heeft door middel van een jaarbericht bekend gemaakt in 2019 ruim 800 onderzoeken naar financiële fraude te hebben afgerond. Hiermee laat de FIOD zien dat een grote ontwikkeling plaatsvindt rondom de bestrijding van fiscale criminaliteit.

Uit onderzoek is gebleken dat er in Nederland jaarlijks 12,8 miljard euro wordt witgewassen. Om dit te kunnen bestrijden wil de FIOD meer zicht te krijgen op bedenkers en facilitators van financiële fraude; zij die criminele organisaties ondersteunen door middel van fiscale constructies om zodoende crimineel geld wit te wassen. Door de groeiende (internationale) samenwerking tussen de FIOD en private partijen, zoals banken, én de ontwikkelende technologie wordt de financiële opsporing een steeds belangrijker onderdeel van criminaliteitsbestrijding.

Door de opkomst van financiële opsporing is het aantal FIOD-zaken de afgelopen jaren flink gestegen. Farber Zwaanswijk beschikt over ervaren advocaten die zich bezighouden met FIOD-zaken en u van goed advies kunnen voorzien, mocht u in aanraking komen met de FIOD.

Wat doet de FIOD?

De FIOD, ook wel Fiscale Inlichtingen– en Opsporingsdienst, is de opsporingsdienst van de belastingdienst. De FIOD houdt zich bijvoorbeeld bezig met de volgende taken:

  • Bestrijding van witwassen;
  • Bestrijding van corruptie en cyberfraude;
  • Bestrijden van belastingfraude.

De FIOD is door het Ministerie van Financiën in het leven geroepen om criminaliteit tegen te gaan. In de meeste gevallen gaat het om financiële criminaliteit. Door middel van grootschalige onderzoeken in samenwerking met onder andere de Dienst Landelijke Recherche, politie, douane en vele andere instanties wordt er alles aan gedaan om financiële fraude op te sporen. Zo worden er bijvoorbeeld invallen gedaan bij ondernemingen of particulieren die verdacht worden van een fiscaal delict.

Wanneer komt u in aanraking met de FIOD?

Mocht u in aanraking komen met de FIOD dan wordt u mogelijk verdacht van een fiscaal delict, een strafbaar feit. Dit is meestal het geval wanneer de FIOD u of uw onderneming verdenkt van fraude. Het komt met name voor dat de FIOD een melding heeft gekregen van een toezichthouder, particulier of dat zij zelf een onderzoek hebben gestart. Mocht dit in uw geval gebeuren, neem dan zo snel mogelijk contact met ons op.

FIOD: WAT NU?

Wanneer u geconfronteerd wordt met de FIOD, is altijd sprake van een strafrechtelijk onderzoek. Hierbij kunt u als verdachte worden aangemerkt, maar ook als getuige. Ook wanneer u getuige bent, moet u erop bedacht zijn dat uw status snel kan veranderen van getuige naar verdachte. Als u een oproep krijgt voor een verhoor of als u al een dagvaarding hebt ontvangen om voor de rechter te verschijnen, neemt u dan direct contact op met ons kantoor voor advies.

Neem nu contact met ons op

Indien u in aanraking komt met de FIOD is het van belang dat u wordt bijgestaan of wordt geadviseerd door een van de ervaren advocaten van Farber Zwaanswijk Advocaten. Wij zijn ervaren op het gebied van FIOD-zaken en zijn vastberaden om uw zaak in goede banen leiden. Laat u daarom adviseren door één van onze advocaten door contact op te nemen.