Het controleren van vrachtwagens door middel van een tachograafschijf

Wat is een tachograafschijf?

Zware vrachtwagens, bussen en lichte bedrijfsvoertuigen in het beroepsgoederenvervoer zijn verplicht een digitale tachograafschijf te hebben. Hierdoor worden de rij- en rusttijden, snelheid en afgelegde afstanden geregistreerd.

Wie zijn verplicht om een digitale tachograafschijf te hebben?

De digitale tachograafschijf is verplicht voor:

  • Nieuwe bussen die naast de chauffeur zelf meer dan 8 personen vervoeren;
  • Nieuwe vrachtwagens die inclusief de aanhangwagen meer dan 3.500 kilo wegen. Het gaat dan om het eigen gewicht plus het maximale laadvermogen;
  • Lichte bedrijfsvoertuigen in het beroepsgoederenvervoer.

De controles voor de tachograafschijven

De naleving van de tachograafschijven wordt gecontroleerd door de inspecteur van de Inspectie Leefomgeving en Transport. Hiervoor maken zij gebruik van draagbare computers. Bij een controle worden de gegevens uitgelezen, waardoor de gegevens ook op de computer van de inspecteur komen te staan. De inspecteur controleert op deze manier de naleving van de rij- en rusttijden.

Alle tachograafschijven moeten voorzien zijn van een aantal echtheidskenmerken. Bij bepaalde overtredingen kan direct een boete worden opgelegd. Voorbeelden hiervan zijn alle overtredingen ter zake van arbeids- rij – en rusttijden. Ook overtredingen ten aanzien van registratiemiddelen kan direct een boete worden opgelegd. Andere overtredingen krijgen eerst een waarschuwing. Pas nadat eenzelfde overtreding nogmaals is geconstateerd, wordt overgegaan tot oplegging van een bestuurlijke boete. Aan werknemers wordt per boetebeschikking per boetefeit maximaal één boete opgelegd.

Neem contact met ons op

Bent u gecontroleerd en verwacht u een vervolging neem dan contact met ons op. Bij Farber Zwaanswijk advocaten zijn wij gespecialiseerd in bestuursrecht. Wij willen u dan ook graag helpen. Heeft u vragen? Neem dan gerust contact op met ons kantoor voor een vrijblijvend gesprek, dan kijken wij of we u verder kunnen helpen.  Onze advocaten zijn er 24/7 voor u. Uw wensen en belangen staan altijd centraal. Ons doel is om uw problemen zo veel mogelijk uit handen te nemen en uw zaak in goede banen te leiden. Laat u daarom adviseren door één van onze advocaten door contact op te nemen.

Deel deze publicatie op: