Ik wil scheiden

Als u wilt scheiden zijn er veel stappen die u moet nemen en waar u over na moet denken. Denk hierbij aan een verzoekschrift en een ouderschapsplan als u minderjarige kinderen heeft. Wat komt er allemaal bij kijken als u wilt scheiden en wat moet u allemaal regelen?

Stappen scheiden

Als u en uw partner het huwelijk willen ontbinden kan er een gemeenschappelijk verzoekschrift ingediend worden. U dient een advocaat in te schakelen die u hierbij helpt en het verzoekschrift namens u indient bij de rechtbank. Zodra de rechtbank het verzoekschrift heeft ontvangen wordt er door u griffierecht betaald aan de rechtbank. Zodra het griffierecht is betaald zal de rechter het verzoekschrift in behandeling nemen. De rechter zal een aantal weken na het indienen van het verzoekschrift uitspraak doen.

Als u de uitspraak van de rechter heeft ontvangen heeft u 6 maanden de tijd om de echtscheidingsbeschikking in te laten schrijven bij de burgerlijke stand. De advocaat kan dit doen, maar u kan dit ook zelf doen.

Wilt u scheiden maar heeft u hier nog geen overeenstemming over gevonden met uw partner? Dan kan u een eenzijdig verzoekschrift in laten dienen. Dit doet een advocaat voor u. In het verzoekschrift geeft u aan dat het huwelijk duurzaam ontwricht is en waarom dit zo is. De rechter zal een kopie naar uw partner van dit verzoekschrift sturen en uw partner heeft zes weken de tijd om hiertegen bezwaar aan te tekenen. De rest van de stappen volgen zoals bovenstaande procedure.

Als u en uw partner hebben besloten om te scheiden, dan vertelt u dit aan de kinderen. Vervolgens moeten er veel afspraken gemaakt worden.

Ouderschapsplan

Naast het formeel regelen van de scheiding moeten er ook nog veel andere dingen gebeuren. Wat moet u bijvoorbeeld regelen als u kinderen heeft die jonger zijn dan 18 jaar en bij u thuis wonen? Als u kinderen heeft onder de 18 jaar dient u met uw partner een ouderschapsplan op te stellen. In het ouderschapsplan maakt u samen met uw partner afspraken over de zorg en opvoeding van de kinderen. Het opstellen van een ouderschapsplan is verplicht.

In het ouderschapsplan staan afspraken over hoe u de zorg en opvoeding gaat regelen. Ook staan de afspraken over de omgang met de kinderen hierin. De kosten van de verzorging en opvoeding worden besproken (kinderalimentatie) en er staat in hoe u belangrijke informatie met elkaar bespreekt. De kosten voor kinderalimentatie kunt u laten berekenen.

De wet bepaalt niet hoe een omgangsregeling of andere afspraken eruit moeten zien. Spreek in ieder geval duidelijk af waar de kinderen gaan wonen en op welke dagen de kinderen bij de andere partner zijn.

Als u en uw partner het eens zijn over het ouderschapsplan dient u deze te tekenen en hier beide een kopie van te hebben. Zodra u beiden het ouderschapsplan heeft getekend is deze rechtsgeldig.

Ondanks dat door het Coronavirus de rechtbanken gesloten zijn, hoeft dit niet te betekenen dat uw verzoek tot echtscheiding erg lang zal duren. De griffie van de afdeling familierecht wil zoveel mogelijk verzoeken schriftelijk afdoen, zodat een echtscheiding niet langer hoeft te duren omdat de rechtbanken gesloten zijn.

Neem nu contact met ons op

Twijfel niet langer en neem contact op met Farber Zwaanswijk Advocaten. Heeft u al een verzoekschrift ontvangen of loopt er een procedure? Farber Zwaanswijk Advocaten heeft veel ervaring op het gebied van personen- en familierecht. Raadpleeg daarom altijd een van onze ervaren advocaten door nu contact met ons op te nemen voor een vrijblijvend gesprek. Uw wensen en belangen zetten wij altijd centraal. Ons doel is om uw problemen zo veel mogelijk uit handen te nemen en uw zaak in goede banen te leiden. Laat u daarom adviseren door één van onze advocaten door contact op te nemen.