
U krijgt een informatieverzoek van uw bank over gedane transacties. Vragen die gesteld worden, kunnen heel verschillend zijn. Wat is de herkomst van het geld? Wat is uw relatie met die partij? Wat is de bestemming van het geld? Ik verzoek u vriendelijk om uw aangiften van de belastingdienst op te sturen.
Banken verzoeken zowel ondernemers als particulieren om informatie. U kunt onverwacht een bericht in de Betaalapp, een e-mail of brief ontvangen van uw bank met het verzoek om een toelichting te geven op verschillende transacties op uw betaalrekening. Het kan ook voorkomen dat telefonisch contact met u wordt opgenomen. Banken kunnen over verschillende onderwerpen verzoeken om informatie. Bijvoorbeeld over stortingen van contant geld, geldopnames of overschrijvingen.
Waarom ontvang ik een informatieverzoek?
Banken hebben een verplichting om toezicht te houden op alle financiële transacties. De bank houdt dus ook toezicht op de rekening(en) van u(w onderneming). Deze verplichting volgt uit de Wet op het financieel toezicht (Wft) en de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). Hieruit volgt dat banken moeten voorkomen dat via hun rekeningen financiële criminaliteit wordt gepleegd, zoals bijvoorbeeld het witwassen van geld. Wanneer banken transacties opvallend of ongebruikelijk vinden sturen ze vragenlijsten naar hun klanten.
Ben ik verplicht om te antwoorden op een informatieverzoek?
Een verzoek van een bank om toelichting op uw transacties komt vaak onverwachts en kan voelen als een inbreuk op uw privacy. U bent niet verplicht om te antwoorden op een informatieverzoek. Tegelijk kan het vervelende gevolgen voor u hebben als u het verzoek negeert. De bank kan namelijk maatregelen nemen wanneer een klant niet meewerkt, zoals het opzeggen van de bancaire relatie. Tegelijk sluit het wel geven van antwoorden die gevolgen niet altijd uit. Het kan soms ook een risico met zich meebrengen om de vragen wel te beantwoorden. Banken kunnen namelijk in bepaalde gevallen ook overgaan tot het nemen van maatregelen als een klant meewerkt.
Gevolgen maatregelen bank
Wanneer een bank de klantrelatie met u beëindigd kan dit naast privé ook zakelijk enorme gevolgen hebben. De bank zegt bij een beëindiging van de bancaire relatie vaak alle betaalproducten op, dus ook de zakelijke.
Daarnaast kan de bank oordelen dat u een risico vormt voor de financiële sector en uw persoons- en/of bedrijfsgegevens op een ‘zwarte lijst’ plaatsen. Die zwarte lijst kan worden onderverdeeld in interne registers en externe registers. De interne registers (intern verwijzingsregister of gebeurtenissenadministratie) zijn niet te raadplegen voor andere banken, maar de externe registers wel (extern verwijzingsregister en incidentenregister). Vooral opname in het extern verwijzingsregister is problematisch omdat u dan vrijwel bij geen enkele bank meer wordt geaccepteerd als klant.
U kunt privé nog een basisbankrekening openen, omdat u als particulier recht heeft op een bankrekening. Zakelijk bestaat dit recht nog niet. De basisbankrekening mag niet zakelijk worden gebruikt. Om die reden leveren dit soort zaken een extra risico op voor zakelijke klanten van banken. Bij beëindiging van uw zakelijke rekening en opname in de externe registers kan uw onderneming dus in zwaar weer terecht komen. De kans is dan namelijk groot dat u bij geen bank in Nederland meer terecht kan.
Wat kunnen wij voor u betekenen?
Heeft u(w onderneming) een informatieverzoek ontvangen van de bank of heeft de bank u gebeld met vragen? Wij kunnen u begeleiden in de beantwoording van die vragen en het opstellen van een reactie richting de bank. Onjuiste, onzorgvuldige, onvolledige of niet onderbouwde antwoorden kunnen meer vragen oproepen bij de bank. Het is dus van belang goed naar de vragen te kijken. Waarbij wij ook de afweging met u maken of het verstandig is om het informatieverzoek te beantwoorden. Wij zullen daarbij de mogelijkheden en risico’s met u bespreken. Indien u de vragen wenst te beantwoorden zullen wij ook bespreken hoe ver u moet gaan in het delen van informatie. Samen met u lopen wij de vragen en de stukken door waar door de bank om wordt verzocht.
NEEM CONTACT MET ONS OP
Bent u gebeld door de bank of heeft u een informatieverzoek ontvangen? Weet u niet of u informatie moet delen of welke informatie u wel of niet moet delen? Neem dan nu contact met ons op. Onze ervaren en gespecialiseerde financiële advocaten staan u graag bij. Klik hier of neem contact op met ons kantoor.