Internetfraude kent vele varianten, hierbij kan worden gedacht aan pharming, spyware of aan een nep-virusscanner. Eén van de varianten die niet zo bekend is, maar nu veel voorkomt is jobscamming. Ook wel sollicitatiefraude genoemd.

Jobscamming:

Bij jobscamming wordt een geldezel, ook wel “money mule” genoemd. Bij deze vorm van fraude wordt de katvanger gebruikt voor criminele activiteiten om illegaal verkregen geld (bijvoorbeeld gestolen geld), aan derden over te dragen via een koeriersdienst of digitaal via de bank. De geldezel wordt hiervoor betaald, terwijl deze geldezels denken dat ze legaal werk aan het doen zijn. Door deze methode van fraude wordt geld afkomstig van een misdrijf witgewassen.

Werkwijze:

De jobscammers weten dat het vinden van een baan, vooral in deze tijd, moeilijk kan zijn. Daarom adverteren zij op echte websites waar werkgevers voor hun bedrijven adverteren. Vaak adverteren zij met een advertentie voor “money transfer agents”, waarbij de katvanger geld op zijn rekening krijgt om het vervolgens weer door te storten op een andere rekening. Hierbij wordt vaak gebruik gemaakt van een kale arbeidsovereenkomst. Dit is een zogenaamde fakejob constructie. Tegenover deze geringe werkzaamheden staat een grote beloning.

De gevolgen:

Voornoemde werkzaamheden kunnen tot grote gevolgen leiden voor de katvanger, terwijl de aanbieder voor het werk, niet traceerbaar is en vrijuit gaat. De geldezel kan als verdachte worden aangemerkt voor fraude c.q. witwassen wat uiteindelijk tot gevolg zou kunnen hebben dat de geldezel strafrechtelijk wordt vervolgd. Tevens kan het zo zijn dat zijn persoonsgegevens worden geplaatst in het Intern Incidentenregister en Extern Verwijzingsregister door de desbetreffende bank waarbij de geldezel is aangesloten. Daarnaast kunnen al zijn bankrekeningen worden geblokkeerd en kan de relatie per direct worden beëindigd.

Indien u strafrechtelijk wordt vervolgd of in het geval u bent opgeroepen om als verdachte inzake jobscamming / money mule te worden gehoord , is het van belang dat u wordt geadviseerd door een van onze ervaren strafrechtadvocaten van Farber Zwaanswijk Advocaten. Onze advocaten zijn gespecialiseerd op het gebied van strafrecht en hebben ruime ervaring op het gebied van fraude. Laat u daarom adviseren door één van onze advocaten door contact op te nemen.

Deel deze publicatie op: