sextortion

De NOS maakte gisteren bekend dat bij de politie sinds 2 november 2019 22 aangiften zijn gedaan voor sextortion door een Leidse bende van jonge criminelen. Naar aanleiding van het hoge aantal aangiften van deze maand, start de politie hier een groot onderzoek naar. Maar wat is sextortion eigenlijk?

Wat is de betekenis van sextortion?

Sextortion is het afpersen van mensen door te dreigen om seksueel getinte foto’s of video’s openbaar te maken en wordt ook wel seksuele afpersing genoemd. Dit zou een naaktfoto kunnen zijn, maar ook webcambeelden waarvan de beelden gemonteerd zijn. De afperser wil vaak geld of meer foto’s of video’s. Sextortion is strafbaar en hier kan aangifte van worden gedaan.

Bent u slachtoffer van sextortion?

Als u slachtoffer bent van sextortion en het Openbaar Ministerie heeft besloten de afperser te vervolgen, dan kan u zich voegen in de strafzaak als slachtoffer. U dient een formulier in te vullen waarin u aangeeft wat de schade is. De rechter kan vervolgens tijdens het strafproces de dader verplichten een schadevergoeding aan u te betalen. Dit kan zowel materiële als immateriële schade zijn. Materiële schade is schade direct uitgedrukt in geld. Immateriële schade wordt ook wel smartengeld genoemd en is schadevergoeding voor geleden lichamelijk of geestelijk letsel.

Neem contact met ons op

Bent u slachtoffer van sextortion en wilt u zich laten bijstaan door een gespecialiseerde slachtoffer advocaat? Neem dan nu direct contact op met een gespecialiseerde slachtofferadvocaat van ons kantoor!

Deel deze publicatie op: