Autoriteit Financiële Markten

Logo fz advocaten wit

Autoriteit Financiële Markten

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) houdt toezicht op de financiële markten en de naleving van wettelijke regels. AFM is een onafhankelijk zelfstandig bestuursorgaan met wettelijke taken en bevoegdheden. De AFM is verantwoordelijk voor het in praktijk brengen van specifiek toezicht.

Wat doet de Autoriteit Financiële Markten (AFM)?

De taakomschrijving van de AFM is vastgelegd in artikel 1:25 van de Wet op het financieel toezicht (Wft). De AFM zorgt voor toezicht gericht op overzichtelijke en transparante financiële marktprocessen, betrouwbare verhoudingen tussen marktpartijen en nauwkeurige behandeling van cliënten. Bovendien heeft de AFM de taak om het toezicht op financiële markten te vervullen en te beslissen over de toelating van financiële ondernemingen.

Wat is de rolverdeling tussen ministers en de AFM?

De bestuursleden van de AFM worden door de minister van Financiën benoemd. Ook wordt de begroting door de minister goedgekeurd en worden de heffingen vastgesteld. De minister van Financiën is verantwoordelijk voor het fungeren van het financiële bestuur. AFM geeft raad aan de betrokken ministeries bij het maken en bedenken van nieuwe wet- en regelgeving.

Nederlandsche Bank en de AFM
De Nederlandsche Bank (DNB) en de AFM hebben een samenwerking, maar hebben ieder eigen taken. De AFM let voornamelijk op de handelingen van ondernemingen. DNB houdt toezicht of partijen op de financiële markten zich aan hun financiële verplichtingen kunnen houden.

Toetsingsgesprek
Toezichthouders van ondernemingen of personen die deel uit maken van het bepalen van het beleid moeten betrouwbaar en hiervoor geschikt zijn. De geschiktheid blijkt uit kennis, vaardigheden en professioneel gedrag. Deze toezichthouders worden hierover getoetst door de AFM en DNB. Voor de toetsing van de geschiktheid wordt rekening gehouden met de functie die de persoon gaat vervullen en het soort, de omvang, de complexiteit en het risicoprofiel van de onderneming. Bovendien wordt voor de toetsing van geschiktheid kennis genomen van informatie en antecedenten met betrekking tot deze geschiktheid. De AFM kan de betreffende toezichthouder na de toetsing uitnodigen voor een toetsingsgesprek, ter completering van het verschafte dossier. Als het verschafte dossier voldoende informatie bevat om een beoordeling te geven, vindt er geen gesprek plaats.

Hertoetsing
De verplichtingen om betrouwbaar en geschikt te zijn, blijft voortduren zolang de functie wordt vervuld. Indien er getwijfeld wordt aan de geschiktheid en betrouwbaarheid, moet de onderneming of de persoon die het beleid bepaald dit melden bij de AFM of DNB. De twijfels kunnen voortkomen door het handelen of juist het nalaten van de betreffende persoon. Ook kunnen de twijfels voortkomen uit ontwikkelingen met betrekking tot de onderneming. Er wordt dan – indien er sprake is van een ‘redelijke aanleiding’ – overwogen of er een hertoetsing zal plaatsvinden.

Neem contact met ons op

Heeft u vragen over de AFM, toezicht en compliance? Of is er een klacht ingediend tegen u of uw onderneming? Dan is het van belang dat u deskundig wordt bijgestaan en geadviseerd. Farber Zwaanswijk Advocaten is gespecialiseerd op het gebied van toezicht en compliance. Daarom is het van belang dat – als het mogelijk is – u op tijd contact met ons opneemt. Wij proberen vaak te voorkomen dat uw zaak op zitting bij de rechtbank komt. Wanneer uw zaak wel op zitting komt, staan wij u uiteraard ook bij met veel inzet. Neem contact met ons op en laat u door een van onze compliance-advocaten adviseren en bijstaan in uw procedure zodat wij uw zaak in goede banen kunnen leiden. Onze advocaten zijn er 24/7 voor u en hebben altijd oog voor uw belang. Ons doel is om uw problemen zo veel mogelijk uit handen te nemen.