Onderzoek door externe advocaten

Logo fz advocaten wit

Onderzoek door externe advocaten

Moet onderzoek door externe advocaten worden ingeschakeld?

Het OM wil in het geval van fraude- en corruptiezaken de onderzoeken die zelf door de bedrijven zijn ingesteld meer benutten. Hiermee worden onderzoeken bedoeld die zijn gedaan door externe advocaten, dus advocaten die door het bedrijf zijn ingehuurd.

Het idee is dat de advocaten onderzoek doen en deze uitgevoerde onderzoeken met het OM delen. Het OM zal uiteindelijk een beslissing nemen of er een vervolging zal worden ingesteld en hoe een zaak zal worden afgehandeld. Ook al wordt het onderzoek niet door het OM zelf gedaan, het OM zal wel het laatste woord hebben.

Door het samenwerkingsverband – dat de onderzoeken van de bedrijven zelf kunnen worden gebruikt – worden zaken sneller afgedaan. Tevens hoeft er minder gebruik te worden gemaakt van rechercheurs van de FIOD. Maar het meest aangename is dat bedrijven hierdoor een mogelijkheid krijgen op strafvermindering en ook kan eventuele reputatieschade beperkt blijven.

Het onderzoek kan gebruikt worden, mits het onderzoek uitvoerig en diep genoeg is gedaan. Tevens moet helder zijn dat het onderzoek niet is gedaan door het Functioneel Parket.

Neem contact met ons op

Indien er een onderzoek is gestart tegen u of uw onderneming, is het van belang dat u deskundig wordt bijgestaan en geadviseerd. Farber Zwaanswijk Advocaten zijn gespecialiseerd op het gebied van toezicht en compliance. Daarom is het van belang dat – als het mogelijk is – u vroegtijdig contact met ons opneemt. Neem contact met ons op en laat u door een van onze compliance-advocaten adviseren en bijstaan in uw procedure, zodat wij uw zaak in goede banen kunnen leiden. Onze advocaten zijn er 24/7 voor u. Uw wensen en belangen zetten wij altijd centraal. Ons doel is om uw problemen zo veel mogelijk uit handen te nemen.