Logo fz advocaten wit

Rijbewijs ingevorderd door het CBR (CBR beslag / vorderingsprocedure)

Rijbewijs ingevorderd door het CBR (CBR beslag / vorderingsprocedure)?

Indien u in een CBR Vorderingsprocedure terechtkomt is dit een andere procedure dan die van de politie of het openbaar ministerie.  Procedures met het CBR en met de politie of het openbaar ministerie kunnen los van elkaar, maar ook tegelijk spelen.

Een rijbewijs is in feite een vergunning om te mogen rijden die wordt afgegeven door het CBR. Indien u in een CBR Vorderingsprocedure terecht komt, beoordeelt het CBR of u nog aan de door hun gestelde voorwaarden voldoet om een rijbewijs te mogen houden.

Maar hoe komt u nu terecht in een CBR Vorderingsprocedure? Indien u wordt aangehouden vanwege een verkeersdelict, zal de politie dit vaak melden bij het CBR. Het CBR zal kijken of de vorderingsprocedure wordt gestart. Tijdens een vorderingsprocedure van het CBR is het rijbewijs in principe geldig. Het hangt af van de vraag of uw rijbewijs is ingevorderd, waarmee het rijbewijs ongeldig is.

Indien uw rijbewijs wordt ingevorderd door het CBR, kunnen ze besluiten om u verplichte cursussen te laten volgen. Dit zijn vrij dure cursussen en deze komen helaas geheel voor uw rekening. Naast de forse prijs zijn aan de cursussen hoge eisen gebonden om hiervoor te slagen. Uw rijbewijs kan zelfs ongeldig worden verklaard voor onbepaalde tijd indien u niet slaagt voor deze cursus. Het CBR biedt in dit geval wel een mogelijkheid tot herkansing van de cursus.