Uitspraak rechter over de vordering (schadevergoedingseis)

De einduitspraak in de strafzaak moet op hetzelfde moment te worden uitgesproken als de civiele uitspraak. Dit geldt echter niet als de schadevergoedingseis (vordering) van de benadeelde partij niet-ontvankelijk is verklaard. Dit betekent dat de rechter zich niet buigt over de vordering in een procedure.

De rechter kan de volgende uitspraken doen ten aanzien van de schadevergoedingseis (vordering) van de benadeelde partij:

  • toe- of afwijzen
  • gedeeltelijk ontvankelijk verklaren, voor het overige toe- of afwijzen
  • gedeeltelijk ontvankelijk verklaren, een deel toewijzen en een deel afwijzen
  • in zijn geheel niet-ontvankelijk verklaren

Schadevergoedingseis afgewezen of niet-ontvankelijk

Het is van groot belang of een vordering wordt afgewezen of niet-ontvankelijk wordt verklaard. Als de vordering niet-ontvankelijk wordt verklaard, is er nog geen inhoudelijk oordeel over de vordering geveld. Dit betekent dan ook dat (het deel van) de vordering dat niet-ontvankelijk is verklaard nog bij de civiele rechter aangebracht kan worden. Als een vordering wordt afgewezen, is er wel al een inhoudelijk oordeel over de vordering geveld en kan de vordering niet nogmaals bij de civiele rechter worden aangebracht.

Voordat de rechter op een van de bovengenoemde uitspraken komt, neemt hij eerst een beslissing over de ontvankelijkheid van de benadeelde partij, de gegrondheid van de vordering en de verwijzing van de proceskosten die zijn gemaakt.

Neem contact met ons op

Heeft u vragen over de schadevergoedingseis (vordering)? Of vragen over de uitspraak van een rechter? Neem contact met ons op en laat u door een van onze slachtofferadvocaten bijstaan en adviseren. Onze advocaten zijn er 24/7 voor u en hebben altijd oog voor uw belang. Ons doel is om uw problemen zo veel mogelijk uit handen te nemen.