Logo fz advocaten wit

Hennepkwekerij

Is er een hennepkwekerij bij u aangetroffen?

Het gebruik van hennep / cannabis (hasj en wiet / marihuana) is niet strafbaar. Het kweken daarvan is echter wel strafbaar. Indien een hennepkwekerij wordt ontdekt, neemt de politie alle planten in beslag. Vervolgens wordt beoordeeld of sprake is van bedrijfsmatige hennepteelt. Bij een hennepkwekerij van maximaal 5 plantjes is in beginsel geen sprake van een bedrijfsmatige hennepteelt omdat dit wordt gezien als ‘eigen gebruik’. Hier kan wel sprake van zijn indien de hennepteelt op professionele wijze is opgezet.

Naast hennepkwekerij wordt er ook gekeken of er gebruik is gemaakt van het illegaal tappen van elektriciteit. Dit gebeurt regelmatig bij hennepkwekerijen en dit wordt gezien als diefstal en is ook strafbaar.

Wat ook van groot belang is, naast de omvang van de kwekerij, is de duur waarvan u verdacht wordt dat u zich heeft bezig gehouden met het kweken van hennep. De duur wordt bijvoorbeeld bepaald aan de hand van stroomverlies, hoe lang u een bepaalde ruimte huurt, hoe vaak zijn de gebruikte materialen al gebruikt en zijn de lampen al lang en intensief gebruikt.

Het bepalen van de duur van de kwekerij is met name van belang voor de ontneming van uw wederrechtelijk verkregen voordeel. Dit wil zeggen dat de Staat het voordeel, dat u genoten heeft met het kweken van hennep, van u wil ontnemen door een vordering voor te leggen aan de rechter. Dit loopt snel en hoog op, want de officier van justitie zal letterlijk berekenen wat verdiend moet zijn en verzoekt de rechter dan te beslissen dat dit aan de staat betaald moet worden. Dit loopt als snel op in de tienduizenden euro’s.

Bij een veroordeling kunt u een hoge geldboete en/of gevangenisstraf krijgen en/of worden veroordeeld het wederrechtelijk verkregen voordeel terug te betalen. Het is daarom van belang dat in het geval u verdacht wordt van een drugsdelict, u wordt geadviseerd door een van onze ervaren strafrecht advocaten van Farber Zwaanswijk Advocaten. Onze advocaten zijn gespecialiseerd in het strafrecht en ook in drugszaken hebben zij ruime ervaring.

Heeft u een dagvaarding ontvangen of bent u opgeroepen voor verhoor?

Neem dan direct contact met ons op. De advocaten van Farber Zwaanswijk Advocaten zijn ervaren op het gebied van strafrecht en zijn vastberaden om uw zaak in goede banen leiden. Laat u daarom adviseren door één van onze advocaten door contact op te nemen.