Logo fz advocaten wit

Rijbewijs kwijt

Uw rijbewijs is ingevorderd, wat nu?

Indien u zich strafbaar maakt aan een zwaar verkeersdelict is de kans groot dat u uw rijbewijs kwijt raakt. Hier beslist de officier van justitie over en wordt de zaak niet langer afgedaan door een standaardboete.

Bent u uw rijbewijs kwijt of is sprake van een maatregel?

Indien u te hard gereden heeft kunt u uw rijbewijs kwijt raken. Dit gebeurt indien u de maximumsnelheid met 50 km/u overschrijdt. In dat geval zal u moeten voorkomen bij de rechter of zal een andere afdoening worden voorgesteld door het Openbaar Ministerie (bijvoorbeeld een OM-zitting of een boetevoorstel).

De politie heeft in dit geval de bevoegdheid om uw rijbewijs in te vorderen. Zij sturen het rijbewijs dan naar het Openbaar Ministerie, waar de officier van justitie vervolgens binnen tien dagen beslist wat er met het rijbewijs gebeurt.

De officier van justitie kan beslissen het rijbewijs in te houden tot de dag van de zitting, waarbij de officier van justitie verplicht is de zitting binnen 6 maanden na de dag van de invordering te plannen. Gebeurt dit niet, dan dient u uw rijbewijs terug te krijgen.

Er zijn wel mogelijkheden om uw rijbewijs sneller terug te krijgen. Er kan bijvoorbeeld een klaagprocedure worden ingesteld waarbij de rechtbank binnen zeer korte termijn moet beslissen over de teruggave van het rijbewijs. In dit geval hoeft u de uiteindelijke zitting van de rechtbank niet af te wachten voordat u uw rijbewijs mogelijk al kunt terugkrijgen. Onze advocaten hebben ruime ervaring met het voeren van dergelijke klaagprocedures.

Wij zullen er alles aan doen om er voor te zorgen dat u uw rijbewijs al voor de zitting terug krijgt. Laat u daarom adviseren door één van onze advocaten door contact op te nemen.

Het gebeurt regelmatig dat u als bestuurder moet blazen bij een alcoholcontrole. Indien u teveel gedronken heeft, is dat strafbaar en kan het zijn dat u moet voorkomen bij de rechtbank (of een OM-zitting) of dat u een boete krijgt.
Wanneer u teveel heeft gedronken wordt uw rijbewijs ingevorderd en opgestuurd naar de officier van justitie die vervolgens binnen tien dagen moet beslissen wat er met uw rijbewijs gebeurt.

Als uw rijbewijs niet direct is ingevorderd maar wanneer u de afgelopen 5 jaar vaker met justitie in aanraking bent geweest voor alcoholgebruik in het verkeer, dan kan uw rijbewijs alsnog worden ingevorderd. Naast uw rijbewijs, kan ook uw voertuig worden ingevorderd. Dit heeft vaak grote gevolgen.

De officier van justitie zal vaak beslissen om uw rijbewijs in te houden tot aan de dag van de zitting. Er zijn wel mogelijkheden om uw rijbewijs sneller terug te krijgen. Er kan bijvoorbeeld een klaagprocedure worden ingesteld waarbij de rechtbank binnen zeer korte termijn moet beslissen over de teruggave van het rijbewijs. In dit geval hoeft u de uiteindelijke zitting van de rechtbank niet af te wachten voordat u uw rijbewijs mogelijk al kunt terugkrijgen. Onze advocaten hebben ruime ervaring met het voeren van dergelijke klaagprocedures. Het is daarom belangrijk dat u door een ervaren advocaat wordt bijgestaan.

Wij zullen er alles aan doen om er voor te zorgen dat u uw rijbewijs al voor de zitting terug krijgt. Laat u daarom adviseren door één van onze advocaten door contact op te nemen.

Naast de politie en de officier van justitie, kan ook het CBR uw rijbewijs invorderen. In dat geval komt u in een CBR Vorderingsprocedure terecht.

Een rijbewijs wordt afgegeven door het CBR, een rijbewijs is een vergunning om te mogen rijden. Indien uw rijbewijs is ingevorderd door het CBR, wordt nader beoordeeld of u nog aan de voorwaarden voldoet om uw rijbewijs te mogen houden.

Als u wordt aangehouden wegens een verkeersdelict meldt de politie dit vaak bij het CBR. Het CBR gaat vervolgens kijken of ze een vorderingsprocedure kunnen starten.

Indien wordt besloten uw rijbewijs in te vorderen, kan het CBR u verplichte cursussen laten volgen. Deze cursussen zijn vrij duur en komen geheel voor uw rekening. Bovendien zijn de cursussen zwaar en worden hoge eisen worden gesteld om voor deze cursussen te slagen. Indien u de cursus niet haalt kan het CBR besluiten uw rijbewijs ongeldig te laten verklaren voor (on)bepaalde tijd.

U heeft een ongeluk gehad. Dit heeft vaak grote gevolgen, zeker indien het ongeluk is veroorzaakt door een bestuurder die te hard gereden heeft, of te veel gedronken heeft.

Uw rijbewijs kan worden ingevorderd. U kunt deze dan kwijt raken tot aan de dag van de zitting waarin de zaak wordt beoordeeld. De officier van justitie kan eisen dat u uw rijbewijs voor een langere tijd kwijt bent en kan uiteraard ook nog een aanvullende straf eisen.
Onze advocaten hebben ruime ervaring met procedures op het gebied van de wegenverkeerswet / verkeersstrafrecht.
Wij zullen er alles aan doen om er voor te zorgen dat u uw rijbewijs zsm terug krijgt en ook mag houden. Laat u daarom adviseren door één van onze advocaten door contact op te nemen.

Indien u teveel gedronken heeft kunt u het Alcoholslotprogramma (het zogenaamde ASP) opgelegd krijgen via het CBR. Dit gebeurt direct indien u als beginnend bestuurder tussen de 435 ug/l en 785 ug/l heeft gedronken. Als niet beginnende bestuurder gebeurt dit in beginsel indien u tussen de 570 ug/l en 785 ug/l heeft gedronken.

Een alcoholslot is een slot dat voorkomt dat u met alcohol achter het stuur kunt rijden. Om de auto te starten moet u namelijk blazen. Indien u dan boven de 0,88 ug/l gedronken heeft, start de auto niet. Ook tijdens het rijden moet u regelmatig blazen om te controleren of u geen alcohol gedronken hebt. Een alcoholslot blijft twee jaar in uw auto zitten. Bijzonder vervelend! Ook de financiële kosten voor een alcoholslot zijn zeer hoog, het alcoholslot programma kost u in totaal zo’n €4.000,-!

Het is daarom belangrijk dat indien u het alcoholslotprogramma krijgt opgelegd, u een van onze ervaren advocaten inschakelt. Wij kijken zorgvuldig of er fouten zijn gemaakt in het opleggen van deze maatregel. Binnen 6 weken kunt u bezwaar maken tegen deze beslissing van het CBR, wacht hier dus niet te lang mee en schakel ons zo snel mogelijk in door contact op te nemen.

Het CBR kan aan u de volgende cursussen en of onderzoeken opleggen:

Deze cursus van het CBR richt zich op de risico’s en gevaren van alcohol in het verkeer. Deze cursus moet u zelf betalen en kost u in totaal € 526. Deze cursus wordt alleen opgelegd bij bestuurders die tussen de 350 ug/l en 435 ug/l hebben gedronken. Voor beginnende bestuurders wordt deze cursus opgelegd indien u tussen de 220 ug/l en 350 ug/l gedronken hebt.

Deze cursus is verplicht en bij niet deelname en/of te laat komen bij de cursus, kan dit tot gevolg hebben dat uw rijbewijs ongeldig kan worden verklaard. Binnen 6 weken kunt u bezwaar maken tegen een opgelegde cursus. Om uw kansen te vergoten is het raadzaam om een van onze advocaten te raadplegen. Laat u daarom adviseren door één van onze advocaten door contact op te nemen.

Deze cursus van het CBR richt zich op de risico’s en gevaren van alcohol in het verkeer. Deze cursus moet u zelf betalen en kost u al € 840. Deze cursus wordt alleen opgelegd bij bestuurders die tussen de 435 ug/l en 570 ug/l hebben gedronken. Voor beginnende bestuurders wordt deze cursus opgelegd indien u tussen de 350 ug/l en 435 ug/l gedronken hebt.

Deze cursus is verplicht en bij niet deelname en/of te laat komen bij de cursus, kan dit tot gevolg hebben dat uw rijbewijs ongeldig kan worden verklaard. Binnen 6 weken kunt u bezwaar maken tegen een opgelegde cursus. Om uw kansen te vergoten is het raadzaam om een van onze advocaten te raadplegen. Laat u daarom adviseren door een van onze advocaten door contact op te nemen.

Deze cursus wordt door het CBR opgelegd aan bestuurders die de verkeersregels meerdere malen hebben overtreden. Deze cursus richt zich op het laten inzien dat het gedrag van de bestuurder levensgevaarlijk is in het verkeer.

De prijs van deze cursus bedraagt € 1.002,- en dient door de cursist zelf worden betaald. Deze cursus is verplicht en bij niet deelname en/of te laat komen bij de cursus, kan dit tot gevolg hebben dat uw rijbewijs ongeldig kan worden verklaard. Binnen 6 weken kunt u bezwaar maken tegen een opgelegde cursus. Om uw kansen te vergoten is het raadzaam om een van onze advocaten te raadplegen. Laat u daarom adviseren door één van onze advocaten door contact op te nemen.

Onderzoeken

Naast cursussen kan het CBR ook onderzoeken opleggen aan u. De onderzoeken die het CBR aan u kan opleggen zijn de volgende:

Om uw rijbewijs te krijgen en/of te behouden dient u over de juiste rijvaardigheden te beschikken. Toen u uw rijexamen aflegde had u een eigen verklaring ingevuld met betrekking tot uw medische gegevens. Indien dit nu in twijfel wordt getrokken omdat u bijvoorbeeld teveel gedronken heeft en bent gaan rijden, kan het CBR u dit onderzoek opleggen en bent u verplicht hieraan mee te werken.

Dit onderzoek kost u voor de eerste keer € 1.020,-. Naast het eerste onderzoek kunt u zelf een tweede onderzoek aanvragen wat € 653,- kost. Binnen 6 weken kunt u bezwaar maken tegen een opgelegde cursus. Om uw kansen te vergoten is het raadzaam om een van onze advocaten te raadplegen. Laat u daarom adviseren door één van onze advocaten door contact op te nemen.

Om uw rijbewijs te krijgen en/of te behouden dient u over de juiste rijvaardigheid te beschikken. Toen u uw rijexamen aflegde had u een eigen verklaring ingevuld met betrekking tot uw medische gegevens. Het onderzoek is bedoeld om te kijken of u nog aan de vereiste rijvaardigheden voldoet. Dit onderzoek van het CBR bestaat uit een theorietest en het praktijktest en het onderzoek kost u de eerste keer niets, maar u kunt een tweede onderzoek aanvragen en deze kost € 653. Wel dient u te zorgen voor een passend motorvoertuig met dubbele bediening.

Bent u het niet eens met het opgelegde onderzoek dan kunt u bezwaar maken. Binnen 6 weken kunt u bezwaar maken tegen een opgelegde onderzoek. Om uw kansen te vergoten is het raadzaam om een van onze advocaten te raadplegen. Laat u daarom adviseren door één van onze advocaten door contact op te nemen.

Als u naar een CBR-keuring moet, kost u dat veel geld. Uit onderzoek blijkt dat er vrij weinig mensen door zo’n keuring heen komen. Het is daarom van belang dat u goed voorbereid naar deze keuring gaat. Raadpleeg daarom een van onze advocaten om uw kansen te vergroten om door deze keuring heen te komen. Laat u adviseren door één van onze advocaten door contact op te nemen.

Wij zijn ervaren op het gebied van strafrecht en zijn vastberaden om uw zaak in goede banen leiden. Laat u daarom adviseren door één van onze advocaten door contact op te nemen.