Vaststellingsovereenkomst

Wanneer u een vaststellingsovereenkomst aangeboden krijgt door uw werkgever kan dit zijn om verschillende redenen. Vaak geeft de werkgever de reden dat er een verschil in inzicht is ontstaan of vanwege het disfunctioneren van de werknemer. De werkgever kan ook een vaststellingsovereenkomst aanbieden aan een werknemer wegens bedrijfseconomische redenen.

Wat zijn bedrijfseconomische redenen?

Een arbeidsovereenkomst kan dus worden beëindigd met wederzijds goedvinden vanwege bedrijfseconomische redenen. Bij bedrijfseconomische redenen kan worden gedacht aan financiële problemen binnen een bedrijf, omzetdaling, reorganisatie of werkvermindering door bijvoorbeeld de huidige Corona-crisis.

Vaststellingsovereenkomst

Wordt u als werknemer ontslagen wegens bedrijfseconomische redenen? Dan zal de werkgever kijken of de arbeidsovereenkomst kan worden ontbonden met wederzijds goedvinden. Dit gebeurt dan middels een vaststellingsovereenkomst. Werkgevers bieden vaak eerst een vaststellingsovereenkomst aan omdat ontslag via het UWV een langere en lastigere route is. In de vaststellingsovereenkomst worden voorwaarden en afspraken gemaakt over het beëindigen van de arbeidsovereenkomst van werknemer. Vaak wordt er in een vaststellingsovereenkomst een extra vergoeding aan de werknemer aangeboden in plaats van de wettelijke voorgeschreven transitievergoeding. Op deze manier maakt dit het beëindigen van de arbeidsovereenkomst voor de werknemer ook interessanter dan via een UWV-procedure.

Overigens in het geval de werkgever thans gebruikt maakt van de NOW-regeling, was het voor de werkgever in de eerste oude regeling niet toegestaan om werknemers te ontslaan vanwege bedrijfseconomische redenen. Reden waarom zowel voor werkgevers en werknemers het altijd verstandig is om bij het eventueel aanbieden van een vaststellingsovereenkomst eerst een arbeidsrechtadvocaat te raadplegen. Het Kabinet overweegt in de tweede regeling dit ontslagverbod te laten vervallen.

Neem contact met ons op

Wilt u als werkgever een vaststellingsovereenkomst aanbieden of heeft u van uw werkgever een vaststellingsovereenkomst aangeboden gekregen naar aanleiding van bedrijfseconomische redenen? Twijfel niet langer en neem contact op met een arbeidsrechtadvocaat van Farber Zwaanswijk Advocaten. De arbeidsrechtadvocaten van Farber Zwaanswijk Advocaten hebben veel ervaring op het gebied van arbeidsrecht. Laat één van onze advocaten uw vaststellingsovereenkomst opstellen dan wel nakijken. In veel gevallen worden de juridische kosten voor de werknemer vergoed door de werkgever. Raadpleeg daarom altijd een van onze ervaren arbeidsrechtadvocaten door nu contact met ons op te nemen voor een vrijblijvend gesprek. Uw wensen en belangen zetten wij altijd centraal. Ons doel is om uw problemen zo veel mogelijk uit handen te nemen.

Deel deze publicatie op: