Wat gebeurt er met de echtelijke woning als ik ga scheiden

U gaat scheiden, maar u heeft met uw (ex)-partner een echtelijke woning. Wat kunt u doen met deze woning na de scheiding?

Als u in gemeenschap van goederen bent getrouwd, valt de woning in de huwelijksgemeenschap. Dit houdt in dat er drie dingen kunnen gebeuren met de echtelijke woning.

  1. U kunt de echtelijke woning verkopen;
  2. één van u blijft in de echtelijke woning wonen;
  3. u houdt de echtelijke woning nog voor bepaalde tijd samen aan.

Als u na 1 januari 2018 bent gehuwd en niets heeft geregeld, dan heeft u van rechtswege een beperkte gemeenschap van goederen. Het is van belang of de woning tijdens het huwelijk is aangeschaft of wellicht voor het huwelijk samen is aangeschaft. Is de woning door een van de partner alleen en voor het huwelijk verkocht, dan gelden er andere voorwaarden bij de verkoop van de woning.

Verkoop echtelijke woning

Bent u samen eigenaar van de woning en wilt u de woning verkopen, dan heeft u de toestemming nodig van uw partner om de woning te kunnen verkopen. Is hier geen toestemming voor gegeven, kan uw partner de koop achteraf terugdraaien of nietig laten verklaren bij de rechter. Hier heeft de (ex)-partner drie jaar de tijd voor, nadat hij/zij ermee bekend is geraakt.

Wanneer u de woning verkoopt, zal later blijken of er sprake is van overwaarde of onderwaarde. De overwaarde of onderwaarde zal evenredig worden verdeeld over beide (ex)-partners. Dit is natuurlijk afhankelijk van het huwelijksgoederenregime wat op u van toepassing is. In dit geval wordt ervan uit te gaan dat de woning in de gemeenschappelijke boedel valt.

Wilt uw ex-partner niet meewerken aan de verkoop van de woning kan u de rechter verzoeken om uw ex-partner te veroordelen in het meewerken aan de verkoop van de woning. Het is verstandig om hiervoor een advocaat in te schakelen.

Eén van ons blijft in de echtelijke woning wonen

De partner die blijft wonen in de echtelijke woning zal de ander uit moeten kopen. Dit houdt in dat de vertrekkende partner recht heeft op de helft van de waarde van de woning, let op indien de woning in de gemeenschappelijke boedel valt. De waarde van de woning zal aan de hand van een taxatiewaarde en hypotheek bekend worden. Is er sprake van overwaarde, moet de blijvende partner de vertrekkende partner de helft van de overwaarde betalen. Als er sprake is van onderwaarde, moet de vertrekkende partner de helft hiervan aan de blijvende partner betalen. In dit geval gaan wij ervan uit dat de woning volledig in de gemeenschappelijke boedel valt.

Neem nu contact met ons op

Twijfel niet langer en neem contact op met Farber Zwaanswijk Advocaten. Farber Zwaanswijk Advocaten heeft veel ervaring op het gebied van personen- en familierecht. Raadpleeg daarom altijd een van onze ervaren advocaten door nu contact met ons op te nemen voor een vrijblijvend gesprek. Uw wensen en belangen zetten wij altijd centraal. Ons doel is om uw problemen zo veel mogelijk uit handen te nemen