auto met buitenlands kenteken

De Belastingdienst kan een toezegging doen aan u. Bijvoorbeeld een toezegging dat u iets op een juiste wijze heeft gedaan. Of dat u iets op een bepaalde manier mag of kan doen. Soms komt het voor dat de Belastingdienst of een ander bestuursorgaan hier later op terugkomt. Kunt u dan een beroep doen op het vertrouwensbeginsel? Lees wat het vertrouwensbeginsel is en wat wij voor u kunnen betekenen.

Wat houdt het vertrouwensbeginsel in?
Het vertrouwensbeginsel is een onderdeel van de algemene beginselen van behoorlijk bestuur. Het vertrouwensbeginsel houdt in dat wanneer een bestuursorgaan een toezegging doet, u erop mag vertrouwen dat dit wordt nagekomen.
Een toezegging kan namelijk zorgen voor bepaalde verwachtingen. Daarnaast bent u mogelijk op een bepaalde manier gaan handelen door de toezegging. Deze toezegging kan schriftelijk en mondeling worden gedaan. Het komt ook voor dat een toezegging niet specifiek wordt benoemd, maar dat dit uit een gedraging van het bestuursorgaan blijkt.
Het beginsel is bedoeld dat het bestuursorgaan uw vertrouwen niet beschaamd.

Wat als de uitleg van de Belastingdienst in strijd is met het recht?
Het kan voorkomen dat de Belastingdienst u een bepaalde uitleg geeft die in strijd is met het recht. In de praktijk gebeurt het geregeld dat tijdens boekenonderzoeken en in controlerapporten toezeggingen worden gedaan waar later op wordt teruggekomen.
Kunt u hier dan op vertrouwen? Het is hierbij van belang welk belang zwaarder dient. Is dat uw belang waarbij u uit kan gaan van het gewekte vertrouwen of het belang van een juiste toepassing van het recht.

Beroep op het vertrouwensbeginsel
Onder omstandigheden kan worden teruggekomen op onvoorwaardelijke toezeggingen. Bijvoorbeeld wanneer u onjuiste of onvolledige informatie heeft gegeven, terwijl die informatie wel van belang was. Er kan wel een beroep op het vertrouwensbeginsel worden gedaan als de belastingplichtige er op mocht vertrouwen dat de inspecteur kennis had van alle feiten en omstandigheden die relevant waren voor de toezegging. Indien een toezegging duidelijk in strijd is met een juiste wetstoepassing, zodat u redelijkerwijs kon of moest beseffen dat het onjuist was, kan geen gerechtvaardigd beroep op het vertrouwensbeginsel worden gedaan.

Wat kunnen wij voor u betekenen?
Heeft de Belastingdienst een toezegging aan u gedaan? Komen ze hier nu op terug?
Er zijn voldoende rechtsmiddelen om tegen een beslissing van de Belastingdienst te kunnen verzetten.
Ontvangt u een voornemen en bent u van mening dat deze niet klopt gelet op het vertrouwensbeginsel? Wij kunnen een zogenoemde zienswijze indienen.
Als u een aanslag heeft ontvangen kunnen wij namens u bezwaar maken. En als het bezwaar wordt afgewezen, kunnen wij namens u in beroep gaan. Of is het nog niet zover, maar heeft u contact gehad over een boekenonderzoek of heeft u naar aanleiding van een onderzoek een controlerapport ontvangen? Farber Zwaanswijk Advocaten kan u hierbij helpen.

Hulp nodig bij een bezwaarschrift of zienswijze?
Heeft u een bestuurlijke boete opgelegd gekregen en wenst u bijstand bij het indienen van een bezwaarschrift? Of heeft u recentelijk een brief ontvangen van een toezichthoudende instantie waarin staat omschreven dat u onvoldoende gehoor heeft gegeven aan uw Wwft-verplichtingen en vragen zij u om een zienswijze? Neem dan contact met ons op.

NEEM CONTACT MET ONS OP
Heeft u een brief ontvangen van de Belastingdienst of vermoedt u dat u een aanslag krijgt? Neem contact met ons op. De advocaten van Farber Zwaanswijk Advocaten zijn gespecialiseerd en ervaren in het belastingrecht. Wij staan u graag bij. Klik hier of neem contact op met ons kantoor.