Is het mogelijk dat een verdachte een valse bekentenis aflegt als gevolg van slaapgebrek? Dit is door Amerikaanse wetenschappers onderzocht.

Uit recent onderzoek blijkt dat mensen die een nacht niet hebben geslapen, relatief vaker geneigd zijn om een bekentenis te tekenen waarin ze worden beschuldigd van iets dat ze niet hebben gedaan. Dat meldden Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift “Proceeding of the National Academy of Sciences”. Voornoemde studie suggereert dat bekentenissen van verdachten die weinig hebben geslapen extra kritisch moeten worden bekeken.

Het experiment

De wetenschappers lieten 88 proefpersonen een vragenlijst invullen op de computer. Tijdens deze test verscheen een bericht op het scherm dat de deelnemers niet op de escape-knop mochten drukken. Mocht dit toch worden gedaan, dan zouden er belangrijke gegevens verloren gaan. Na het experiment kreeg de helft van de proefpersonen een goede nachtrust terwijl de andere helft een nacht wakker werd gehouden.

De volgende dag

De volgende dag kregen alle deelnemers een e-mail met het bericht dat ze op de escape-toetst hadden gedrukt, terwijl niemand dit in werkelijkheid had gedaan. De proefpersonen werden gevraagd om een bekentenis te tekenen met een digitale handtekening. Uiteindelijk besloten 30 van de 44 proefpersoenen die niet hadden geslapen, schuld te bekennen, terwijl er uit de uitgeslapen groep maar 16 proefpersonen tekenden.

Uit voormeld onderzoek blijkt wederom dat indien u strafrechtelijk wordt vervolgd of in het geval u bent opgeroepen om als verdachte door Politie of door de FIOD te worden gehoord, het van belang is dat u wordt geadviseerd door één van onze ervaren strafrechtadvocaten van Farber Zwaanswijk Advocaten. Onze advocaten zijn gespecialiseerd op het gebied van commuun strafrecht en financieel- economisch strafrecht en hebben ruime ervaring op het gebied van fraude. Laat u daarom adviseren door één van onze advocaten door contact op te nemen.