auto met buitenlands kenteken

Per 1 januari 2023 treedt een nieuwe wet in werking waardoor er gezamenlijk gezag ontstaat bij ouders zonder huwelijk of geregistreerd partnerschap bij erkenning van een minderjarig kind. Wij zetten alle informatie op een rijtje.

Ongehuwde en niet-geregistreerde ouders krijgen tot op heden niet het gezamenlijk gezag bij de erkenning van het kind. Dit leidt vaak tot verwarring bij ouders omdat zij denken dat zij na het erkennen van hun kind ook direct het gezag hebben. Vaak komen ouders hier pas achter wanneer er sprake is van een juridisch conflict.

Gezag moet makkelijker

De overheid is van mening dat gezamenlijk gezag makkelijker moeten worden geregeld. Want meer dan de helft van de eerstgeboren kinderen worden buiten het huwelijk of geregistreerd partnerschap geboren. Reden waarom op 1 januari 2023 de wet op dit punt wijzigt. Vanaf 1 januari 2023 geldt dat ongehuwde en niet-geregistreerde partners automatisch gezamenlijk ouderlijk gezag krijgen met de moeder bij erkenning van het kind. Zij hoeven het gezag niet langer samen met de moeder aan te vragen bij de rechtbank of hiervoor een gerechtelijke procedure te starten.

Geldt de nieuwe regeling ook met terugwerkende kracht voor u?

Nee, de nieuwe regeling geldt alleen voor het kind dat op of na 1 januari 2023 wordt erkend. Wordt een kind voor 1 januari 2023 erkend? Dan moeten de ouders het gezamenlijke gezag nog regelen.

De wet kent uiteraard uitzonderingen voor het verkrijgen van gezamenlijk gezag. Hieronder benoemen we twee belangrijke uitzonderingen.

U wilt dat de erkenner het gezag krijgt? Maar hij of zij wil die verantwoordelijkheid niet.

Vanaf 1 januari 2023 krijgt de erkenner door de erkenning met de moeder het gezamenlijke gezag. Wilt de erkenner dit niet? Dan legt u samen een verklaring af bij de erkenning dat alleen de moeder het gezag krijgt. Het kind wordt dan erkend en krijgt daarmee een juridische ouder zonder dat er gezamenlijke gezag ontstaat. Wilt u geen verklaring afleggen omdat u het gezamenlijk gezag met de erkenner wenst? Dan kan de ander ervoor kiezen het kind niet te erkennen. Het kind krijgt dan maar één ouder. Wel is het voor de moeder mogelijk om binnen 5 jaar na de geboorte van het kind bij de rechter om vaststelling van het ouderschap te verzoeken. De andere ouder krijgt door deze vaststelling geen gezag over het kind.

Wilt u als moeder niet dat er sprake is van gezamenlijk gezag?

Wilt u als moeder niet dat de vader direct met u gezamenlijk gezag krijgt over jullie kind? Dan kunt u de erkenning weigeren. In dat geval moet de vader erkenning via de rechter vragen. Wanneer de rechter deze erkenning toestaat, heeft dit niet tot gevolg dat er direct gezamenlijk gezag wordt vastgesteld. Het gezamenlijk gezag dient dan ook via de rechter aangevraagd te worden. De moeder kan daar dan weer verweer op voeren.

Laat u bijstaan door een ervaren familierechtadvocaat

Wilt u graag het ouderschap gerechtelijk laten vaststellen door de rechter? Of heeft u andere vragen met betrekking tot gezag, erkenning of andere familierechtzaken? Neem contact met ons op.