auto met buitenlands kenteken

FIU-Nederland verplicht op dit moment 29 instellingen en beroepsgroepen om ongebruikelijke transacties te melden. Dit worden meldgroepen genoemd. Twee van die meldgroepen zijn administratiekantoren en beleggingsinstellingen. Recent is naar buiten gekomen dat toezichthoudende instanties extra aandacht gaan vestigen op administratiekantoren en beleggingsinstellingen. Lees wat deze extra aandacht voor uw organisatie kan betekenen.

Waarom extra aandacht voor administratiekantoren en beleggingsinstellingen?

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft geconstateerd dat slechts 11 procent van de beleggingsinstellingen verdachte transacties meldt. Dit terwijl de drempel voor het melden van ongebruikelijke transacties laag is. Er hoeven geen concrete aanwijzingen te zijn dat er sprake is van witwassen of het financieren van terrorisme. Een vermoeden is al voldoende. Het feit dat 89 procent van de beleggingsinstellingen geen ongebruikelijke transacties ziet en meldt, is dus onvoldoende en vestigt dus extra aandacht op deze instellingen .

Daarnaast heeft ook het Bureau Financieel Toezicht (BFT) haar ontevredenheid uitgesproken over de kennis van administratiekantoren omtrent de Wwft. Om die reden is de aandacht van het BFT dit jaar specifiek gericht op het actief informeren van administratiekantoren over hun verplichtingen in het kader van de Wwft. Op 1 juni 2023 heeft het BFT een notitie –‘Wwft, wat moet ik er mee? Ongebruikelijke transacties en de meldplicht voor administratiekantoren’ – opgesteld om administratiekantoren handvatten te bieden bij het naleven van de Wwft bij het voeren van salarisadministraties

Wat betekent die extra aandacht voor uw organisatie?

Enerzijds leidt deze extra aandacht dus tot het actief voorlichten over de verplichtingen onder de Wwft aan administratiekantoren en beleggingsinstellingen. Door middel van brieven en openbare artikelen wordt geprobeerd om de instellingen bewust te maken van hun Wwft-verplichtingen, zoals het herkennen en melden van ongebruikelijke transacties, het uitvoeren van cliëntenonderzoek en het implementeren van risicomanagement.

Anderzijds kan die extra aandacht ook leiden tot het treffen van maatregelen door de toezichthoudende instanties. Nu de instellingen namelijk onder een vergrootglas liggen, zal ook worden geconstateerd dat de Wwft-verplichtingen niet volledig worden nageleefd en daar moet op worden gehandhaafd. U kunt hierbij denken aan handhaving in de vorm van bijvoorbeeld een aanwijzing, last onder dwangsom en/of bestuurlijke boete. In de meer ernstige gevallen – wanneer bijvoorbeeld een aantal Wwft-verplichtingen meermaals zijn overtreden – kunnen de instanties een strafrechtelijke aangifte doen bij het Openbaar Ministerie. Het Openbaar Ministerie kan dan ertoe besluiten om u strafrechtelijk te vervolgen met alle gevolgen van dien.

Neem proactief stappen op uw Wwft-beleid

Om te voorkomen dat de toezichthoudende instanties gaan handhaven, kunt u proactief stappen ondernemen. Ook wanneer u geen administratiekantoor of beleggingsinstelling bent, maar één van de andere 27 meldgroepen, is het belangrijk dat u uw Wwft-beleid up-to-date houdt.

Heeft u het vermoeden dat u niet volledig op alle vlakken voldoet aan de Wwft-verplichtingen of twijfelt u hierover? Laat dan een compliance check uitvoeren. Tijdens zo’n check toetsen wij of u nog voldoet aan alle regels en geven aan waar mogelijk aanpassingen of verbeteringen nodig zijn. Een uitkomst van de check kan zijn dat u ongebruikelijke transacties niet heeft gemeld wanneer u dat wel had moeten doen of dat bijvoorbeeld een risicobeleid- en management ontbreekt. Deze uitkomsten kunnen al voldoende zijn om maatregelen op te leggen, maar wanneer u kunt aantonen dat u die transacties alsnog heeft gemeld of recentelijk risicobeleid heeft opgesteld, is er ruimte voor overleg en kunnen voorgenomen maatregelen zelfs worden voorkomen. Wees dus kritisch op de invulling van uw Wwft-beleid en laat bij twijfel uw beleid door ons controleren.

Hulp nodig bij uw Wwft-verplichtingen? Neem contact met ons op!

Heeft u geen zicht op het gebruikelijke dan wel ongebruikelijke karakter van de transacties in uw organisatie? Of heeft u recent een brief ontvangen van de AFM of het BFT? Neem dan contact met ons op. U kunt uiteraard ook contact met ons opnemen als u alleen meer informatie wenst over de Wwft en de verplichtingen die de Wwft met zich meebrengt. Onze ervaren en gespecialiseerde advocaten helpen en adviseren u graag. Zo voorkomt u problemen met de toezichthoudende instanties.

Laat u bijstaan door een ervaren toezicht- en compliance-specialist!