auto met buitenlands kenteken

Vrijdag is het de dag van de echtscheiding en die staat dit jaar in het teken van het samengestelde gezin. Op deze dag kunt u Jacqueline Bekooij, familierechtadvocaat bij Farber Zwaanswijk Advocaten (via social media of telefonisch 070 – 762 10 80) een aantal korte vragen stellen over dit onderwerp. Zij beantwoordt ze graag! Speciaal voor deze dag heeft zij een artikel geschreven of u alimentatie moet betalen als stiefouder.

Het kan voorkomen dat u een huwelijk of geregistreerd partnerschap aangaat met een partner die al kinderen uit een eerdere relatie heeft. Door in het huwelijk te treden of een geregistreerd partnerschap aan te gaan, wordt u volgens de wet stiefouder. Wat houdt dat eigenlijk in ‘stiefouder zijn’ en welke plichten horen daarbij? Moet u bijvoorbeeld meebetalen aan de alimentatie van uw stiefkinderen?

Wanneer bent u stiefouder?

Het gevoel wat u hierbij kan hebben, is uiteraard anders dan wat de wet hierover heeft bepaald. U bent volgens de wet een stiefouder wanneer u een huwelijk of geregistreerd partnerschap bent aangegaan met de ouder van een minderjarig kind en het kind tot uw gezin behoort.

Bent u alimentatieplichtig voor uw stiefkinderen?

Dit ligt wat ingewikkelder. Als stiefouder heeft u volgens de wet wel een onderhoudsplicht. Deze onderhoudsplicht houdt in dat gedurende het huwelijk of geregistreerd partnerschap er de verplichting is om te voorzien in het levensonderhoud van de tot het gezin behorende minderjarige kinderen. Dit betekent kort gezegd dat het inkomen van de stiefouder wordt meegenomen in de alimentatieberekening ten aanzien van de minderjarige kinderen en hun ouders.

Inkomen stiefouder heeft invloed op draagkracht

Ook wordt er gekeken naar de draagkracht van de stiefouder in het gezin. Uw inkomen wordt namelijk meegenomen in het gezinsinkomen. De lasten van uw partner gaan omlaag omdat jullie veel lasten delen. Daarnaast neemt het gezinsinkomen toe. Hierdoor heeft de ouder mogelijk een grotere draagkracht en dit kan invloed hebben op zijn/haar bijdrage. Dit kan als gevolg hebben dat de ouder door het aangaan van het huwelijk of geregistreerd partnerschap een hogere draagkracht heeft en daardoor dus minder alimentatie ontvangt van de andere ouder.  Dit hangt uiteraard ook samen met het inkomen/gezinsinkomen van diens ex-partner en de behoefte van de kinderen.

Bent u belanghebbende in de alimentatieprocedure van uw stiefkinderen?

Het antwoord hierop is eigenlijk gewoon nee. Dat klinkt natuurlijk vreemd want uw inkomen wordt wel meegenomen in het vaststellen van de draagkracht. Daardoor is uw inkomen wel van belang voor de hoogte van de alimentatie maar u mag niet uw stem laten horen in de procedure.

Neem contact op

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Wat uw rechten en plichten zijn? Of heeft andere vragen met betrekking tot een echtscheiding? Neem contact met ons op. Onze gespecialiseerde familierechtadvocaat staat u graag bij. Uiteraard helpt zij u ook graag bij het opstellen van een passende alimentatieberekening.