auto met buitenlands kenteken

Mondelinge afspraken? Leg ze schriftelijk vast!

Veel afspraken die we maken, zijn mondelinge afspraken. U leent een vriend een fiets of een auto. U belooft een ander te helpen of een reparatie voor hem te verrichten. De verkoper zegt u toe dat bij de koop een reserveonderdeel is inbegrepen. Allemaal voorbeelden van afspraken die we kunnen benoemen als overeenkomsten. Partijen (huurder – verhuurder, opdrachtgever – opdrachtnemer, verkoper en koper) komen mondeling iets overeen.

Vooral als het gaat om vrienden, buren, een goede collega en met name bij familieleden zijn we niet gewend om die afspraken op papier vast te leggen. Waarom eigenlijk niet? We vertrouwen de ander. Het is immers een goede vriend, een beste neef, een betrouwbare vriend. Die komen hun afspraken toch zeker wel na, zo denken we. Tot het moment dat de ander de afspraak niet nakomt.

Wat was eigenlijk de afspraak?

Want dan ontstaat er onduidelijkheid. Uw familielid wel wil toegeven dat er een afspraak was. Maar het is niet meer duidelijk wat er nu precies was afgesproken. Moest het geld met of zonder rente worden terugbetaald? Mocht iemand de geleende fiets weer zelf aan iemand anders uitlenen zonder dat te vragen? Wanneer zouden de bestelde goederen worden bezorgd? Binnen 14 dagen na de bestelling of 14 dagen nadat de koopsom is betaald ? Bedrijven leggen daarom hun afspraken in contracten vast. Maar particulieren doen dat heel vaak niet. En dan is het bij onenigheid achteraf moeilijk te bewijzen wie er gelijk heeft.

Duidelijkheid vooraf

Om deze problemen te voorkomen – en dat is beter dan genezen – is het verstandig om ook eenvoudige afspraken en zeker meer ingewikkelde overeenkomsten altijd schriftelijk vast te leggen. Ook als het bijvoorbeeld een geldlening binnen de familie betreft. Soms reageert de ander daar negatief op. ‘Vertrouw je me soms niet?’ Maar het is juist prettig dat voor alle partijen vooraf meteen helder en duidelijk is wat ze van elkaar kunnen en moeten verwachten. Anders gezegd: wat zijn mijn rechten en plichten?

Een mondelinge overeenkomst? Toon het maar eens aan!

Een mondelinge afspraak is wel geldig, maar het probleem is dat het achteraf moeilijk te bewijzen is.  De andere partij herinnert zich de afspraak heel anders. Of erger: hij ontkent dat er een afspraak is en weigert die nog na te komen. Er is geen getuige die het bestaan of de precieze inhoud van de afspraak kan bevestigen. U staat met lege handen.

Een voorbeeld: geld lenen bij familie of vrienden.

Een voorbeeld dat we vaak zien, is een geldlening. Alleen een bedrag overmaken en daarbij in de beschrijving ‘lening’ vermelden, lijkt voldoende maar is dat niet. Er staat immers niet bij wanneer er moet worden terug betaald. Of is er rente verschuldigd? En wat als iemand niet meer kan betalen?

Een schriftelijke leenovereenkomst is een contract waarin u duidelijke afspraken over een geldlening vastlegt. Dat is prettig voor zowel de leninggever en de leningnemer. Het voorkomt een hoop problemen achteraf.

Onderhandse leenovereenkomst

We kunnen twee soorten leenovereenkomsten onderscheiden. Ten eerste de onderhandse lening, waarbij u en de ander de overeenkomst zelf schriftelijk vastleggen. Onderwerpen die daarin aan bod komen zijn bijvoorbeeld:

  • De persoons- en adresgegevens van beide partijen.
  • Het doel van de lening. Waar wordt het geld voor geleend?
  • Het bedrag dat wordt (uit)geleend.
  • De verschuldigde rente.
  • De wijze van aflossen (aflostermijn).
  • De gevolgen als niet op tijd wordt afgelost.

De notariële akte

Wilt u meer zekerheid? Dan kan het een oplossing zijn uw leenoverkomst door de notaris te laten vastleggen in een notariële akte. Vooral bij een complexere overeenkomst – bijvoorbeeld als er sprake is van verschillende aflossings- of verrekeningsmogelijkheden, voorwaarden en het stellen van zekerheden (bijvoorbeeld een borgstelling, stil pandrecht of hypotheek) – heeft de zogenaamde ‘authentieke akte’ sterke bewijskracht. Ook kunnen dan zekerheden als een stil pandrecht en pandakte of een recht van hypotheek worden gevestigd, omdat de wet vereist dat die in een notariële akte moeten worden vastgelegd.

Wat is voor mij van toepassing?

Uw persoonlijke of zakelijke situatie bepaalt welk vorm van overeenkomst de beste oplossing biedt. Wij staan u graag bij met praktisch advies en hulp bij het vastleggen van uw afspraken en contracten.

Maar ook als u al een overeenkomst hebt – mondeling of schriftelijk – die niet wordt nagekomen, kunnen wij u helpen met de verdediging van uw belangen. Het liefst in overleg met de wederpartij, maar als dat niet lukt desnoods door een procedure bij de rechtbank. Bel ons vrijblijvend op 070 – 762 10 80 voor het bespreken van een oplossing die bij u past!