Corona virus

We begrijpen dat u in deze moeilijke periode van de Corona-crisis veel vragen heeft over of en wanneer u uw recht op loon behoudt en wanneer uw werkgever verplicht is om dit loon door te betalen.

Hierbij geven wij antwoord op de meest prangende bestaande vragen van werknemers.

Betaalt mijn werkgever het volledige loon door als ik thuis werk, ook als ik hierdoor niet alle werkzaamheden kan verrichten?

Als u thuis werkt en u gewoon uw werkzaamheden verricht (ook al is dit wellicht beperkt) betaalt uw werkgever uw loon gewoon door. Dit is ook het geval als u niet ziek bent maar door de omstandigheden niet (thuis) kan werken. De werkgever betaalt uw loon voor deze periode door.

Wordt mijn loon doorbetaald als ik ziek ben geworden door het Corona-virus en vervolgens in thuisquarantaine moet?

Als u ziek bent geworden door het Coronavirus wordt uw loon doorbetaald zoals er in uw arbeidsovereenkomst of in de cao is bepaald. Zoals u weet moet u in verplichte thuisquarantaine als u besmet bent met het Coronavirus. Ook dan is de werkgever meestal verplicht het loon door te betalen. Is uw werkgever van mening dat hij uw loon niet door hoeft te betalen, moet hij dit bewijzen. De rechter zal dan ten slotte bepalen of hij uw loon door moet betalen of niet.

Ik heb geen werk door het Corona-virus, moet de werkgever mijn loon doorbetalen?

Mochten er door het Coronavirus minder tot geen werkzaamheden beschikbaar zijn voor u als werknemer dan heeft u in veel gevallen alsnog recht op loon. Door de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW) kan de werkgever een vergoeding voor de loonkosten vragen. In dat geval blijft u in dienst van de werkgever en is hij verplicht uw normale loon door te betalen.

Kan de werkgever mij verplichten om vakantiedagen op te nemen?

Vraagt de werkgever van u om vakantiedagen op te nemen bent u daar niet toe verplicht. De werkgever kan u dit alleen verplichten als hier schriftelijke afspraken over zijn gemaakt in de arbeidsovereenkomst of cao.

Neem nu contact met ons op

Heeft u verder nog vragen? Twijfel niet langer en neem contact op met Farber Zwaanswijk Advocaten. Farber Zwaanswijk Advocaten heeft veel ervaring op het gebied van arbeidsrecht. Raadpleeg daarom altijd een van onze ervaren advocaten door nu contact met ons op te nemen voor een vrijblijvend gesprek. Uw wensen en belangen zetten wij altijd centraal. Ons doel is om uw problemen zo veel mogelijk uit handen te nemen en uw zaak in goede banen te leiden. Laat u daarom adviseren door één van onze advocaten door contact op te nemen.

Deel deze publicatie op: