Datingfraude

Tegenwoordig hebben wij steeds meer online contact met elkaar. Online communicatie is zelfs niet meer weg te denken in onze communicatie zowel zakelijk als privé.

Ook bij het aangaan van (liefdes)relaties is online contact onlosmakelijk onderdeel van ons bestaan geworden. Denk bijvoorbeeld aan apps als Tinder en Inner Circle. Met deze ontwikkeling neemt ook het frauderen via datingsapps en datingssites toe. Fraude via deze media wordt ook wel datingfraude genoemd.

Wat is datingfraude?

Datingfraude kan op meerdere manieren voorkomen. Vaak gaat het om een vorm van oplichting, waarbij men gebruikt maakt van een valse identiteit. Of men zorgt ervoor dat de identiteit niet te achterhalen valt. In de meeste gevallen zal een fraudeur eerst het vertrouwen van een ander voor zich proberen te winnen en proberen een affectieve relatie aan te gaan. De fraudeur probeert dan vervolgens medelijden te wekken bij het slachtoffer. Men geeft daarbij dan ook aan dringend geld nodig te hebben. Dit vaak met de achterliggende gedachte om vervolgens sommen geld te vragen, waarbij de slachtoffers soms met grote schulden achterblijft. Ook komt steeds vaker voor dat de fraudeur vraagt om pikante foto’s of naaktfoto’s. Vervolgens wordt het slachtoffer dan met deze foto’s gechanteerd en wordt gedreigd met het verspreiden van deze foto’s indien geen geld wordt overgemaakt. Dat wordt dan in de volksmond vaak afpersing of sextortion genoemd. Strafrechtelijk juridisch gezien heet dit echter chantage of afdreiging.

Bent u verdachte van datingfraude?

Indien u als verdachte wordt aangemerkt en strafrechtelijk wordt vervolgd, kan dat grote gevolgen hebben, zoals een strafblad. Door een strafblad kan de voor veel functies en beroepen noodzakelijke VOG (Verklaring omtrent gedrag) geweigerd worden. Ook kunnen zware straffen worden opgelegd. Het is daarom van belang dat u deskundig wordt bijgestaan en geadviseerd. Wij kunnen vaak voorkomen dat uw zaak op een zitting bij de Rechtbank komt, als wij in een vroeg stadium ingeschakeld worden. Het is daarom van belang dat u zo vroeg mogelijk contact met ons opneemt. Wanneer uw zaak wel op zitting wordt behandeld, staan wij u uiteraard ook bij. Onze advocaten hebben veel ervaring in dit soort zaken.

Bent u slachtoffer van datingfraude?

Als u slachtoffer bent van oplichting via een datingsite en er een strafzaak is gestart tegen de verdachte, dan kan u zich (laten) voegen in de strafzaak als slachtoffer. U dient een schadeformulier in te (laten) vullen waarin u aangeeft wat uw schade is. De rechter kan (als onderdeel van de straf) de veroordeelde verplichten een schadevergoeding aan u te betalen. Naast de strafrechtelijke mogelijkheid om uw geld terug te krijgen, kan dit ook op andere manieren, zoals via de verzekering of middels een civiele procedure. Onze advocaten kunnen u adviseren over de verschillende mogelijkheden.

Neem contact met ons op

Farber Zwaanswijk Advocaten is gespecialiseerd in fraude en heeft ruime ervaring met het voeren van procedures waarin fraude een rol speelt, zowel voor verdachten als voor slachtoffers. Laat u door een van onze advocaten adviseren en bijstaan in uw procedure, zodat uw zaak in goede banen wordt geleid. Ook indien u slachtoffer bent van online of digitale oplichting en u zich wilt laten bijstaan door een gespecialiseerde slachtofferadvocaat, kan u contact opnemen met ons kantoor. Uw wensen en belangen zetten wij altijd centraal. Ons doel is om uw problemen zo veel mogelijk uit handen te nemen en de best mogelijke oplossing te realiseren.