Strafbeschikking in tijden van het coronavirus

Het Openbaar Ministerie gaat meer zaken zelf afdoen om de groeiende stapel strafzaken te verkleinen

Vanwege het coronavirus zijn de afgelopen maanden de meeste strafzittingen vervallen en zijn tienduizenden strafzaken blijven liggen. Mogelijk ook uw strafzaak. Om te voorkomen dat het strafrecht vastloopt wil het Openbaar Ministerie een flink aantal zaken zelf afdoen door het opleggen van een strafbeschikking. U kunt hierbij denken aan een boete, een werkstraf en/of een tijdelijke rijontzegging.

Mensen weten alleen niet dat wanneer zij akkoord gaan met een strafbeschikking, zij schuld erkennen en de opgelegde strafbeschikking op het strafblad terecht komt. Hiervoor dient dus te worden gewaakt bij het toenemen van deze vorm van buitengerechtelijke afdoening. Vooral omdat blijkt dat het in veel gevallen om zaken gaat waarvoor eigenlijk te weinig bewijs bestaat.

Toename van aantal strafbeschikkingen

Voorop staat, volgens het Openbaar Ministerie, het belang van een snelle en zorgvuldige afhandeling van de zaak. Om de voorraad strafzaken substantieel te verkleinen is het Openbaar Ministerie daarom van plan om ‘fors meer zaken’ te gaan afdoen met een strafbeschikking. Het Openbaar Ministerie geeft aan dat het gaat om een tijdelijke aanpak, waarbij op basis van vaste criteria wordt beoordeeld of een bepaalde zaak in aanmerking komt voor deze vorm van buitengerechtelijke afdoening.

Wat is een strafbeschikking?

Een strafbeschikking mag worden opgelegd voor overtredingen en misdrijven waar maximaal zes jaar gevangenisstraf op staat. Volgens het Openbaar Ministerie gaat het hierbij om relatief eenvoudige zaken die gewoonlijk bij de politierechter zouden worden behandeld. Bijvoorbeeld strafbare feiten zoals eenvoudige mishandeling, winkeldiefstal of rijden onder invloed.

Heeft u een strafbeschikking ontvangen?

Een strafzaak kan worden afgedaan middels een transactie of strafbeschikking. Dit houdt in dat er een voorstel wordt gedaan in de vorm van een geldboete of een straf. Indien u hiermee akkoord gaat is de zaak afgedaan en hoeft u niet voor de rechter te verschijnen. Echter, het is niet altijd verstandig om met een transactie en/of strafbeschikking akkoord te gaan.

Uit verschillende onderzoeken is namelijk gebleken dat strafbeschikkingen regelmatig ten onrechte worden opgelegd. Wanneer bijvoorbeeld onvoldoende bewijs bestaat, wordt vaak toch een strafbeschikking opgelegd. Dit terwijl een rechter dus zou vrijspreken. Ook is de straf die een rechter uiteindelijk zou opleggen in vergelijkbare gevallen vaak lager dan de straf die door het Openbaar Ministerie wordt voorgesteld.

Ook zijn er veel verdachten niet altijd op de hoogte van het feit dat het accepteren van een strafbeschikking een strafblad oplevert. Terwijl je bij vrijspraak dus geheel geen aantekening krijgt op je strafblad.

Wat kan ik doen tegen een strafbeschikking of oproep voor een Om-zitting?

Een opgelegde strafbeschikking hoeft de verdachte niet te accepteren want hiertegen kan in verzet worden gegaan. Ook een voorstel op een OM-zitting hoeft niet te worden geaccepteerd.

Neem contact op

Indien u strafrechtelijk wordt vervolgd, wanneer u bent opgeroepen voor een (T)OM-zitting of een TRIP-zitting, wanneer u een strafbeschikking heeft ontvangen of wanneer u zich nog bij de Politie moet melden om als verdachte te worden gehoord, is het van belang dat u wordt geadviseerd door één van onze ervaren strafrechtadvocaten van Farber Zwaanswijk Advocaten. Neem daarom contact met ons op.

Onze advocaten zijn gespecialiseerd op het gebied van strafrecht en hebben ruime ervaring. Laat u door een van onze strafrechtadvocaten adviseren en bijstaan in uw procedure zodat uw zaak in goede banen wordt geleid. Uw wensen en belangen zetten wij altijd centraal. Ons doel is om uw problemen zo veel mogelijk uit handen te nemen en de best mogelijke oplossing te realiseren.