fiod

De zomervakantie is voor velen een moment van ontspanning. Ouders die met hun kinderen naar het buitenland op vakantie willen gaan. Voor het maken van een reis zijn de benodigde documenten nodig. Bijvoorbeeld een identiteitskaart of paspoort. Voor gescheiden ouders die gezamenlijk gezag hebben over de minderjarige kinderen blijkt dit een stuk lastiger. Hier is namelijk toestemming vereist van de andere ouder.

Toestemming

Indien je na echtscheiding wilt reizen met kinderen is toestemming vereist. Dit geldt wanneer beide ouders het gezamenlijk gezag hebben over de minderjarige kinderen. De ouder die thuisblijft moet officieel toestemming verlenen aan de andere ouder. Het is van belang dat beide ouders hier belangrijke afspraken over maken. Deze toestemming dient schriftelijk te worden gedaan. Dit kan door middel van het invullen van een speciaal toestemmingsformulier. Dit formulier heet: “Toestemming reizen met minderjarige naar het buitenland”. Het formulier is niet verplicht, maar bevat informatie voor een snellere grenscontrole.

Reizen zonder toestemming

Het is van belang dat de ouder toestemming krijgt om te reizen. Wanneer de ex-partner de toestemming weigert kan dit leiden tot ernstige gevolgen. Het zonder toestemming meenemen van minderjarige kinderen naar het buitenland is strafbaar. Dit wordt namelijk gezien als kinderontvoering en onttrekking aan het ouderlijk gezag.

Vervangende toestemming

Indien de ex-partner geen toestemming verleent kun je naar de rechter stappen. Voor deze procedure dien je een advocaat in te schakelen. De advocaat dient dan namens jou een verzoekschrift in bij de rechter. Hierin wordt verzocht om vervangende toestemming voor de vakantie. De rechter kan de toestemming geven om op vakantie te gaan. Dit betekent dat je in dat geval zonder toestemming van de ex-partner mag reizen.

Neem contact met ons op

Wilt u reizen met uw kinderen maar geeft uw ex-partner geen toestemming? Twijfel niet langer en neem contact op met Farber Zwaanswijk Advocaten. Farber Zwaanswijk Advocaten heeft veel ervaring op het gebied van personen- en familierecht. Raadpleeg daarom altijd een van onze ervaren personen- en familierecht advocaten door nu contact met ons op te nemen voor een vrijblijvend gesprek. Uw wensen en belangen zetten wij altijd centraal. Ons doel is om uw problemen zo veel mogelijk uit handen te nemen en uw zaak in goede banen te leiden. Laat u daarom adviseren door één van onze personen- en familierecht advocaten door contact op te nemen.

Deel deze publicatie op: