herziening partneralimentatie

Gaat u scheiden en heeft u daardoor te weinig inkomsten? Dan kan het zo zijn dat u recht heeft op partneralimentatie.

Wat is partneralimentatie?

partneralimentatie is een onderhoudsplicht waarop de minst verdienende partner recht kan hebben bij een echtscheiding of beëindiging geregistreerd partnerschap. Er is sprake van een financiële bijdrage aan de ex-partner. Deze bijdrage is verplicht wanneer de ex-partner behoefte heeft aan levensonderhoud. Bijvoorbeeld wanneer de ex-partner een te laag inkomen heeft na de echtscheiding. Dat betekent dus dat de partner met het meeste vermogen alimentatieplichtig is.

Wat is de hoogte en de duur van partneralimentatie?

De echtgenoten kunnen samen de hoogte en de duur van de alimentatie afspreken. Indien dit niet onderling kan worden geregeld bepaalt de rechter de hoogte en duur van de alimentatie. De rechter houdt rekening met verschillende factoren. Zo kijkt hij naar de behoefte van de alimentatiegerechtigde. Verder kijkt hij naar de draagkracht van de alimentatieplichtige. Indien de draagkracht hoog is kan dat leiden tot een hogere bijdrage. Is dit lager, dan mag er van een lager bedrag worden uitgegaan. Houdt er ook rekening mee dat de partneralimentatie jaarlijks stijgt. Dit komt doordat de stijging wordt aangepast volgens de loonstijgingen. Dit wordt ook wel de indexering van de partneralimentatie genoemd.
Vanaf 1 januari 2020 is het nieuwe wetsvoorstel voor partneralimentatie ingegaan. Voor meer informatie leest u “Wetsvoorstel herziening partneralimentatie per 1 januari 2020”. In deze blog wordt uitgelegd dat de alimentatieduur maximaal 5 jaar is. Ook staan hier enkele uitzonderingen vermeld met betrekking tot de alimentatieduur.

Kan mijn partneralimentatie tussentijds worden gewijzigd?

Zijn uw financiële omstandigheden gewijzigd waardoor u niet meer kunt voldoen aan de alimentatieverplichting? Dan kunt u een wijziging van de partneralimentatie overleggen met uw ex-partner. Mocht dit niet lukken, dan kunt u een personen-en familierecht advocaat inschakelen. De personen- en familierecht advocaat zal een wijzigingsverzoek indienen bij de rechtbank met een nieuwe alimentatieberekening. De rechter kijkt of sprake is van een ‘wijziging van omstandigheden’. Is dit het geval, dan kan de rechter een herberekening maken.

Heeft een nieuwe partner invloed op de partneralimentatie?

Het hebben van een nieuwe partner heeft invloed op de partneralimentatie. Zo vervalt het recht op alimentatie, indien u gaat samenwonen, hertrouwen of een geregistreerd partnerschap aangaat. Bij samenwonen moet, als voorwaarde, wel sprake zijn van een gezamenlijke huishouding.
Betaalt u de partneralimentatie en gaat u samenwonen, dan kan het zo zijn dat uw ex-partner verhoging kan aanvragen. Het is mogelijk om hier vooraf afspraken over te maken.
Ook het krijgen van een kind betekent een wijziging in de omstandigheden en kan van invloed zijn op de alimentatie.

Niet-wijzigingsbeding

Een niet-wijzigingsbeding staat soms opgesteld in een echtscheidingsovereenkomst. Deze regeling bepaalt dat de partneralimentatie in iedere situatie gelijk blijft. Is dit bij u het geval, neemt u dan contact op met onze personen- en familierecht specialisten.

Neem contact met ons op

Farber Zwaanswijk Advocaten is gespecialiseerd in personen- en familierecht en heeft ruime ervaring met het voeren van procedures waarin partneralimentatie een rol speelt. Raadpleeg daarom altijd een van onze ervaren personen- en familierecht advocaten door nu contact met ons op te nemen voor een vrijblijvend gesprek. Onze personen- en familierecht advocaten zijn er 24/7 voor u. Uw wensen en belangen zetten wij altijd centraal. Ons doel is om uw problemen zo veel mogelijk uit handen te nemen en uw zaak in goede banen te leiden. Laat u daarom adviseren door één van onze personen- en familierecht advocaten door contact op te nemen.