Ingezet als geldezel of katvanger wat nu

Wat is een geldezel?

Een geldezel of katvanger laat bewust of onbewust zijn of haar bankrekening gebruiken voor frauduleuze transacties. Potentiële geldezels kunnen worden benaderd op straat, via vrienden of vage bekenden, maar de laatste tijd zien we ook steeds vaker dat dit via sociale media gebeurd.

Zo zien we bijvoorbeeld dat via accounts op Instagram wordt gepromoot met snel en makkelijk geld verdienen. Dat is natuurlijk een aantrekkelijk aanbod en een dergelijke account kan dus ook veel aandacht krijgen. Het enige wat de geïnteresseerde – later de geldezel – daarvoor hoeft te doen is het verstrekken van zijn of haar bankpas en de daarbij behorende pincode. De geldezel weet op dat moment vaak niet dat de persoon achter het Instagramaccount een derde persoon aan de hand van oplichtingspraktijken – zoals tikkiefraude – beweegt tot het overmaken van een geldbedrag naar de rekening van de geldezel. Het van fraude afkomstige bedrag wordt vervolgens gepind door de oplichter en die verdwijnt. De geldezel ziet zijn of haar bankpas niet meer terug en de derde persoon doet aangifte van oplichting tegen de rekeninghouder, de geldezel.

Voornoemde situatie betreft één van de velen gevallen waarin iemand wordt ingezet als geldezel. Heeft u uw bankpas en pincode gedeeld dan wel afgegeven of heeft u een niet te verklaren geldbedrag op uw rekening ontvangen neem dan contact op met Farber Zwaanswijk Advocaten om eventuele vervolgstappen te bespreken.

De gevolgen

Als u bent ingezet als geldezel kan dit namelijk grote gevolgen voor u hebben met betrekking tot uw bankrelatie, maar ook in strafrechtelijke zin.

Ten aanzien van uw bankrelatie kan zich het volgende voordoen. De bank wordt op de hoogte gesteld van de aangifte of constateert onregelmatigheden op uw rekening. In dat geval kan de bank de bankrelatie met u beëindigen, maar ook uw persoonsgegevens laten opnemen in diverse registers, zoals het Interne Verwijzingsregister (IVR), het Extern Verwijzingsregister (EVR) en het daar aan gekoppelde Incidentenregister. Met name van opname in het EVR kunt u veel hinder ondervinden aangezien alle financiële instellingen dat register kunnen raadplegen en dus kunnen zien of u in aanraking bent gekomen met frauduleuze zaken. Financiële instellingen kunnen dan financiële producten weigeren, zoals een hypotheek of een zakelijke rekening.

Ook via het strafrecht kan worden opgetreden. Wanneer de aangifte in behandeling wordt genomen kan een onderzoek worden opgestart waar u als rekeninghouder met zekerheid in naar voren zult komen. De politie kan u dan uitnodigen voor verhoor voor het afleggen van een verklaring. Vaak ziet de verdenking op witwassen dan wel schuldwitwassen. Ter voorbereiding van het verhoor is het verstandig om contact op te nemen met een advocaat.

Procedure starten

U staat niet met lege handen wanneer de bank maatregelen tegen u heeft genomen. U kunt in bezwaar tegen de beslissing van de bank en de registraties aanvechten. Dit heet de interne klachtenprocedure. Deze procedure dient u volledig te doorlopen alvorens u zich kunt wenden tot een andere instantie, zoals het KiFiD en / of de civiele rechter. Wilt u meer weten over de inhoud van een bezwaarschrift dan verwijs ik u naar onze blog Opname in het Extern Verwijzingsregister (EVR), wat nu?.

Neem contact met ons op

Vanaf de eerste stappen tot het starten van een procedure is het van groot belang dat u juridische bijstand krijgt om te komen tot de best mogelijke uitkomst voor u. Farber Zwaanswijk Advocaten is gespecialiseerd in bankfraude en heeft ruime ervaring met het voeren van procedures waarin registraties een rol spelen. Mocht u verdacht worden van fraude neem dan contact op met een van onze ervaren advocaten zodat uw zaak in goede banen wordt geleid.