Heeft u hulp nodig bij ontslag op staande voet? Of wilt u iemand op staande voet ontslaan?

Ontslag op staande voet is een vorm van ontslag waarbij de werknemer per direct zijn baan verliest. Een ingrijpend gevolg is dat de werknemer bij deze vorm van ontslag geen recht heeft op een uitkering en dat de werkgever geen toestemming van het UWV of de kantonrechter nodig heeft om het ontslag op staande voet te laten plaatsvinden. Wij kunnen u als werkgever helpen om iemand op staande voet te ontslaan. Ook helpen wij u als werknemer als u op staande voet wordt ontslagen.

Vereisten ontslag op staande voet

Bij deze vorm van ontslag dient een werkgever aan een aantal vereisten te voldoen:

  • Er is een dringende reden voor ontslag.
  • Het ontslag is direct gegeven.
  • De dringende reden moet gelijktijdig met het ontslag worden medegedeeld.

Voorbeelden van dringende redenen voor ontslag op staande voet

  • Werknemer maakt zich schuldig aan een strafbaar feit zoals diefstal of fraude.
  • Het niet geheim houden van bedrijfsgeheimen.
  • Het weigeren van werk.

Deze voorbeelden zijn uiteraard geen zekerheid dat een ontslag op basis van deze voorbeelden zonder meer stand houdt.

Consequenties werkgever ontslag op staande voet

Voor een werkgever is het vanzelfsprekend van groot belang of een ontslag op staande voet houdbaar is of niet. Heeft u aan alle vereisten voldaan? Heeft u bewijs voor de dringende redenen om iemand op staande voet te ontslaan? Laat u van tevoren adviseren en bijstaan door een van onze ervaren arbeidsrechtadvocaten. Wij komen op voor uw belangen en zorgen voor een gepaste oplossing.

Consequenties werknemer ontslag op staande voet

In het geval u op staande voet ontslagen wordt, heeft dit voor u als werknemer grote consequenties. Eén van de grote consequenties is dat u geen recht meer heeft op een WW-uitkering. Daarom is het verstandig om u te laten informeren over de verschillende opties die u heeft om een ontslag op staande voet aan te vechten.

Voor een werknemer is het van groot belang om te weten dat – wanneer de wens bestaat het ontslag aan te vechten – de kantonrechter binnen twee maanden verzocht moet worden de opzegging te vernietigen. Dit is een zogenaamde fatale termijn. Dit betekent dat na twee maanden het ontslag niet meer aan te vechten is. Het is daarom belangrijk om op tijd contact met ons op te nemen als u het niet eens bent met uw ontslag op staande voet. Samen kijken we of we oplossing kunnen vinden.

Bent u op staande voet ontslagen of wilt u iemand op staande voet ontslaan?

Het is van belang om u in een zo vroeg mogelijk stadium bij te laten staan door een ervaren en gespecialiseerde arbeidsrechtadvocaat. Wij helpen u een procedure te voorkomen door middel van adviseren en onderhandelen. En wanneer het toch tot een procedure komt, deze in goede banen te begeleiden voor zowel werkgevers als werknemers.

Neem contact met ons op en laat u adviseren door één van onze advocaten.