Logo fz advocaten wit

Identiteitsfraude of betaalpasfraude

U wordt verdacht van identiteitsfraude of betaalpasfraude?

Bij identiteitsfraude of betaalpasfraude maakt iemand misbruik van de persoonsgegevens of de pas van een ander, al dan niet met de bedoeling hiermee verboden handelingen te verrichten. Dit kan grote gevolgen hebben.

Met gestolen identiteitsgegevens worden vaak misdrijven gepleegd waarbij de identiteit als een dekmantel wordt gebruikt.

Voorbeelden van het gebruik van iemand anders identiteit:

  • Aangaan van overeenkomsten
  • Leeghalen van bankrekeningen
  • Diefstal bedrijfsgeheim
  • Aantasting van reputatie

ZIE HIERONDER VOOR AANTAL VOORBEELDEN VAN IDENTITEIT DIEFSTAL:

Datalek
Er is sprake van een datalek wanneer gegevens terechtkomen bij derden die eigenlijk geen toegang zouden mogen hebben tot die gegevens. Dit kan het gevolg zijn van bijvoorbeeld een beveiligingsprobleem en hacken. Overigens gaat het in de meeste gevallen om computerbestanden die worden.

Op 26 mei 2015 is een wetswijziging aangenomen (welke intreedt op 1 januari 2016),
inhoudende dat de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) de bevoegdheid heeft om hogere boetes op te leggen. Wanneer dat niet passend is kan de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) beslissen om tot 10% van de jaaromzet van de rechtspersoon als boete op te leggen.

Phishing (vorm van internetfraude)
Dit bestaat uit het oplichten van mensen door ze te lokken naar een valse (bank)website, vaak een kopie is van een echte website. Dit om ze daar vervolgens nietsvermoedend, te laten inloggen met hun inlognaam en wachtwoord of hun creditcardnummer. Waardoor de fraudeur de beschikking krijgt over deze gegevens.

Skimming
Skimming is het op onrechtmatige wijze bemachtigen en kopiëren van betaalkaartgegevens. Dit is een vorm van betaalpasfraude, waarbij de magneetstrip van de pas wordt gekopieerd en de pincode wordt opgeslagen. Dit alles op het moment dat een transactie wordt verricht. Daarnaast wordt vaak een kopie van de pas gemaakt om zodoende geld op te nemen in binnen- en buitenland.

Vormen van fraude met een betaalpas, skimming:

Camera
Door het installeren van extra software in het apparaat, zodat de software een kopie kan maken van de magnetische strip. Tevens wordt vaak een camera geplaatst voor het bekijken van de bijbehorende pincode.

Keypad
Ook nu wordt software geïnstalleerd, zodat deze software een kopie kan maken van de magnetische strip. In dit geval wordt echter een keypad gemonteerd op of onder de gewone toetsen. Als iemand dan zijn pincode intoetst, dan wordt de cijfercombinatie geregistreerd via de keypad.

Opzetfront
Bij deze vorm van skimming plaatst de skimmer een nagemaakt frontje op de betaalautomaat. In dit frontje zit een lezer die dan de gegevens van de magnetische strip op de betaalkaart kan lezen. Deze gegevens worden dan doorgestuurd naar de skimmer. Daarnaast wordt er ook soms een camera geplaatst voor het krijgen van de bijbehorende code.

Welke straf kunt u verwachten bij identiteitsfraude of betaalpasfraude?

Als u schuldig wordt bevonden aan het plegen van identiteitsfraude of betaalpasfraude kunt u een straf verwachten. In dit geval kan een gevangenisstraf, werkstraf, geldboete of een combinatie hiervan worden opgelegd. Voor meer informatie over de te verwachten straf kunt u het beste contact opnemen met een van onze advocaten, dit geheel vrijblijvend.

U wordt verdacht van het plegen van identiteitsfraude of betaalpasfraude? U bent gedagvaard?

Indien u strafrechtelijk wordt vervolgd, is het van belang dat u wordt geadviseerd door een van onze ervaren strafrechtadvocaten van Farber Zwaanswijk Advocaten. Onze advocaten zijn gespecialiseerd op het gebied van strafrecht en kunnen u daarom bij deze vormen van fraude uitstekend bijstaan. Onze advocaten zijn vastberaden om uw zaak in goede banen leiden. Laat u daarom adviseren door één van onze advocaten door contact op te nemen.