Logo fz advocaten wit

Identiteitsfraude of betaalpasfraude

Wordt u verdacht van identiteitsfraude of betaalpasfraude?

Bij identiteitsfraude of betaalpasfraude maakt iemand misbruik van de persoonsgegevens of de pas van iemand anders. Vaak worden er met de gestolen gegevens misdrijven gepleegd. De identiteit wordt hierbij als dekmantel gebruikt. Hieronder vindt u een aantal voorbeelden van identiteitsfraude en betaalpasfraude. Wordt u hiervan verdacht? FZ advocaten legt de vervolgstappen uit.

Voorbeelden van het gebruik van iemand anders identiteit:

  • Aangaan van overeenkomsten
  • Leeghalen van bankrekeningen
  • Diefstal bedrijfsgeheim
  • Aantasting van reputatie

ZIE HIERONDER EEN AANTAL VOORBEELDEN VAN DIEFSTAL VAN DE IDENTITEIT:

Datalek
Er is sprake van een datalek wanneer gegevens terechtkomen bij derden die eigenlijk geen toegang zouden mogen hebben tot die gegevens. Een datalek kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van een beveiligingsprobleem. Overigens gaat het in de meeste gevallen om computerbestanden die worden gehackt.

Phishing (vorm van internetfraude)
Phishing bestaat uit het oplichten van mensen door ze te lokken naar een valse (bank)website, vaak is deze site identiek aan een echte website. Dit om ze daar vervolgens nietsvermoedend, te laten inloggen met hun inlognaam en wachtwoord of hun creditcardnummer. Waardoor de fraudeur de beschikking krijgt over deze gegevens.

Skimming
Skimming is het op onrechtmatige wijze bemachtigen en kopiëren van betaalkaartgegevens. Dit is een vorm van betaalpasfraude, waarbij de magneetstrip van de pas wordt gekopieerd en de pincode wordt opgeslagen. Skimmen gebeurd op het moment dat een transactie wordt verricht. Daarnaast wordt vaak een kopie van de pas gemaakt zodat geld kan worden opgenomen in het binnen- en buitenland.

Vormen van fraude met een betaalpas, skimming:

Camera
Skimmen is mogelijk door het installeren van een extra software in het apparaat, zodat de software een kopie kan maken van de magnetische strip. Tevens wordt vaak een camera geplaatst voor het bekijken van de bijbehorende pincode en het registreren van de tijd van de geldopname.

Keypad
Ook nu wordt software geïnstalleerd, zodat deze software een kopie kan maken van de magnetische strip. In dit geval wordt echter een keypad gemonteerd op of onder de gewone toetsen. Als iemand dan zijn pincode intoetst, dan wordt de cijfercombinatie geregistreerd via de keypad.

Opzetfront
Bij deze vorm van skimming plaatst de skimmer een nagemaakt frontje op de betaalautomaat. In dit frontje zit een lezer die dan de gegevens van de magnetische strip op de betaalkaart kan lezen. Deze gegevens worden dan doorgestuurd naar de skimmer. Daarnaast wordt er ook soms een camera geplaatst voor het krijgen van de bijbehorende code.

Welke straf kunt u verwachten bij identiteitsfraude of betaalpasfraude?

Als u schuldig wordt bevonden aan het plegen van identiteitsfraude of betaalpasfraude kunt u een straf verwachten. In dit geval kan een gevangenisstraf, werkstraf, geldboete of een combinatie hiervan worden opgelegd. Voor meer informatie over de te verwachten straf kunt u het beste contact opnemen met een van onze advocaten, dit geheel vrijblijvend.

Wordt u verdacht van het plegen van identiteitsfraude of betaalpasfraude, of heeft u zelfs al een dagvaarding ontvangen?

Indien u strafrechtelijk wordt vervolgd, is het van belang dat u wordt geadviseerd door een van onze ervaren strafrechtadvocaten van Farber Zwaanswijk Advocaten. Onze advocaten zijn gespecialiseerd op het gebied van strafrecht en kunnen u daarom bij deze vormen van fraude uitstekend bijstaan. Onze advocaten zijn vastberaden om uw zaak in goede banen leiden. Laat u daarom adviseren door één van onze advocaten door contact op te nemen.